Foci sport24

Megúszták a mexikói Heyselt, de a brutalitás veszélybe sodorhatja a vb-rendezést

Manuel Velasquez / Getty Images
Manuel Velasquez / Getty Images
Március derekán sem járunk még, de a labdarúgás történetének fekete krónikájába már két, 2022-es stadionkatasztrófa is bekerült: januárban a kameruni Yaoundéban követeltek nyolc halálos áldozatot a Kamerun–Comore-szigetek Afrika Kupa-mérkőzés előtti tömegjelenetek, március elején pedig a mexikói labdarúgás „legszégyenletesebb napja” jött el, amikor a Querétaro–Atlas bajnokin elszabadult a lelátói erőszak. Halottak – állítólag – nincsenek, de a brutális cselekmények mélyen megrázták a közép-amerikai országot, amely 2026-ban vb-társrendező lesz.

A fanatikusok között rács, közvetlen közelről megy a „szájtépés”. Egészen addig, amíg a lépcsőkön felfutva meg nem érkezik a vendégszektorba a hazaiak egy csoportja. Lendül egy szék, majd két fejen koppan. A kerítés kapuja is kinyílik. Pánikba esve menekül a szurkolók nagy része, miközben mindent elborít az erőszak. Több százan futnak a kinyitott menekülőkapukon keresztül a pályára, de ott is verekedések törnek ki. A stadion folyosóin magatehetetlen, néha meztelenre vetkőztetett emberek fekszenek, némelyik közülük vértócsában. Védekezésre képtelen vagy öntudatlan ultrákat rugdosnak tovább. Az incidensről készült fotók és videók még a szurkolói erőszakhoz szokott szemnek is sokkolók.

Véres délután

A középmezőnybe tartozó Querétaro és a címvédő Atlas mexikói bajnoki mérkőzésén óriási tömegverekedés tört ki a Corregidora Stadionban, amikor a hazai fanatikusok átjutottak a vendégek szektorába. A felvételek alapján a biztosítást végző cég nem állt a helyzet magaslatán annak ellenére, hogy a két csapat szervezett szurkolói csoportja (barra brava) már a korábbi években is többször egymásnak esett. A biztonságiak kinyitották a kerítés kapuit, hogy a szurkolók a pálya felé menekülhessetek, ám egyes videók szerint ahhoz is hozzájárultak, hogy a hazaiak fanatikusai átjussanak (szabad utat kapva) a vendégek közé. A rendbontás a pályán is folytatódott (a mérkőzés a 62. percben félbeszakadt), de a lelátói folyosókon és a stadion előterében kulminálódott.

Vértócsában mozdulatlanul fekvő, meztelen emberek, állatiasnak minden további nélkül nevezhető brutalitás, teljes káosz a pályán és a tribünön egyaránt.

Mexikó-szerte óriási felháborodást keltettek a felvételek.

A hivatalos kommunikáció szerint nincsenek halottak, ami a látottak fényében kisebb csoda. A szerdai tájékoztatás alapján három szurkoló kritikus állapotban fekszik. Egy drukkernek kiverték a szemét, félig megvakult. Huszonhat embert szállítottak kórházba az összecsapások után, a súlyos, kritikus állapotú sérülteket Santiago de Querétaróban és Guadalajarában ápolják. A sérültek számára és a sérülések súlyosságra vonatkozó hivatalos jelentések gyakran egymásnak is ellentmondanak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik