Foci sport24

Verratti, a legamatőrebb életvitelű világklasszis

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Egy személyben zabálta fel a Real Madrid középpályáját a nyolcaddöntő első körében és ő szavatolhatja Messi ötödik BL-győzelmét. Az olasz karmester, akit istenadta tehetsége révén varázslatos figyelni – mégis minden mozdulatnál az motoszkál a fejünkben, hogy mikor kell majd lecserélni. A legamatőrebb életvitelű világklasszis – Marco Verratti.

Az, hogy valakit úgy is neveznek egy Európa-bajnoki keretbe, hogy a tornán mindössze egy alkalommal marad végig a pályán, és az első két csoportmeccset kiüli sérülés miatt, ritkaságszámba megy. Hogy ez megtörténhet, elég pontosan jelzi, ez a bizonyos valaki mennyire kulcsfontosságú a szövetségi kapitány szemében. Marco Verratti nem „csupán” a válogatottban, hanem a klubcsapatában, a Paris Saint-Germainben is hasonlóan nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Olyannyira, hogy a Lionel Messit, Kylian Mbappét és Neymart magába foglaló keret Bajnokok Ligája-győzelmi esélyei nagyrészt tőle függnek.

A „Kis Bagoly” rendkívül rétegzett labdarúgó, és ez nem kizárólag a futballtudására értendő. Sőt leginkább nem arra. A játéka hihetetlen sok részből áll össze – erről később még megemlékezünk –, de amitől istenigazából érdekes karakterré válik, az a személyisége.

A pályán éppoly konfliktusos és vehemens, mint a hétköznapokban.

Előbbire könnyű példát találni, gyakorlatilag a mérkőzéseket a játékvezetők fülében duruzsolva tölti. A hét végén Nizzában vereséget szenvedő PSG-nek azért kellett őt hiányolnia, mert jelenleg is egy ehhez fűződő eltiltás miatt pihen: két hete a lefújást követő interjúban szállt bele a bírókba.

FRANCK FIFE / AFP

 

Utóbbit pedig tökéletesen mutatja az a történet, hogy amikor a Pescarából Párizsba igazolt, egy hét után állt tovább az első lakhelyéről, mert egy általa kihelyezett műholdtányéron (!) sikerült összekülönböznie a szomszédokkal. Mindezen ingerültség ellenére a teljesítményére – azon kívül, hogy elég gyakran mutat be elkésett szereléseket – sohasem lehetett panasz: a zöld gyepen maximálisan profi és mindent kihoz magából. Így fordulhat elő, hogy bár teljesen feldolgozhatatlan, miképpen élsportolhat az életstílusa mellett, nem az olyan indokolatlanul nagy figyelmet kapó „rosszfiúkkal” fogjuk a jövőben egy lapon említeni, mint honfitársa, Mario Balotelli.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik