Foci

Csercseszov és a felállt fal esete – merre tart a Ferencváros?

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Bár a Magyar Kupában magabiztosan menetel, az NB I-ben hatból csak két mérkőzést nyert meg a Ferencváros az új orosz edző irányításával. A védekezés ugyan egyre magabiztosabb, támadásban nem látszanak visszatérni a régi, szép idők. Sztanyiszlav Csercseszov első meccsei – szakmai szemmel.

Az FTC csapatánál a múlt év karácsonya előtt váltottak edzőt: a Bundesliga-tapasztalattal is büszkélkedő, osztrák Peter Stöger szakmailag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és az öltözőt sem tudta kellőképpen egyben tartani. Az utód a 2016 és 2021 között orosz szövetségi kapitányként dolgozó Sztanyiszlav Csercseszov lett. Amint az 58 éves szakembert bemutató edzőportréban megírtuk,

kinevezését leginkább autoriter, katonás fegyelemre alapuló vezetői stílusa indokolhatta, csapatai ugyanis sosem a domináns támadófutballról voltak híresek

– márpedig a Rebrov-korszak sikerei után ez többé-kevésbé elvárható lehetne a zöld-fehér alakulattól, legalábbis az itthoni mérkőzéseken.

Kapcsolódó
Kicsoda Sztanyiszlav Csercseszov, és mit hozhat Magyarországra?
Peter Stöger után az orosz szövetségi kapitányi posztról a nyáron leköszönt Sztanyiszlav Csercseszov lett az FTC vezetőedzője. Mit lehet tudni róla, és milyen játék várható a csapattól?

Rebrov nemzetközi szinten is versenyképes, kimunkált pozíciós játékát Stöger vezetésével nemigen sikerült reprodukálnia az együttesnek, előzetesen nagy kérdőjel volt tehát, hogy az inkább defenzív mentalitású Csercseszov milyen irányba tudja elmozdítani a csapat fejlődési trendjét. Nos, az FTC mérlege eddig felemás – továbbjutás a Magyar Kupában a Vasas és a Honvéd ellen, miközben a bajnokságban hatból eddig csak két győzelem. Olyan kellemetlen eredményekkel fűszerezve, mint a Paks elleni hazai 0-3, amihez hasonló az utóbbi években igen ritkán fordult elő az Üllői úton.

Ami a csapat összetételét és felállását illeti, a télen viszonylag komoly változások történtek a keretben. A legfontosabb távozó a régóta kitűnően teljesítő, albán válogatott Myrto Uzuni volt, aki a spanyol első osztályba igazolt, és akinek a megmozdulásait pótolni komoly kihívás lesz. A nigériai középcsatár, Fortune Bassey a cseh Budejovicétől érkezett a kilencedik kerületbe, és a négyfős támadósorban az új szerzemények közül a brazil Marquinhos meg az argentin Carlos Auzqui is többször lehetőséget kapott a négyfős támadóegységben Csercseszov első mérkőzésein.

Illyés Tibor / MTI Marquinhos (jobbra) az MTK elleni meccsen
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik