Dennis Oulds / Central Press / Getty Images
Foci

A lelátóról válogatták be először a száz éve született Hidegkuti Nándort, aki nem tudta, hány gólt lőtt az évszázad mérkőzésén

Száz éve született Hidegkuti Nándor, a 69-szeres válogatott, vb-ezüstérmes középcsatár, aki 302 bajnoki mérkőzésen 202 gólt szerzett, és három bajnoki címet nyert az MTK csapatában. Minden idők legragyogóbb centereinek egyike az Elektromosban, majd a Herminamezei AC-ben is futballozott, mielőtt a Hungária körút és az ország bálványa lett. Edzőként is kimagasló sikereket aratott. Íme, néhány epizód felejthetetlen játékos- és tréneri pályafutásából.

1943. február 28.:

Első NB I-es mérkőzésén az Elektromos 1-1-et ért el a Latorca utcai pályán a vendég Törekvéssel. Az újonc kritikája kedvező volt: „Hidegkuti egy-két mozdulatán meglátszott, hogy lesz belőle valaki, csak még le kell higgadnia. Ha nyugodtabb lett volna, megnyerhette volna a mérkőzést csapata számára.”

1945. szeptember 30.:

Első válogatottságára nézőként ment ki a 35 ezer nézővel zsúfolt Üllői útra. A magyar–román mérkőzés előtt aztán kiderült, hogy Szusza Ferenc nem tudja vállalni a játékot, és Gallowich Tibor kapitány meghökkentő ukázt adott:

Meg kell keresni Hidegkutit, biztosan itt van valahol!

Majd, amikor megtalálták a szurkolóként érkező újoncot, lemarta őt, hogy elkésett, már öltözni kellene. Nem mondható, hogy Hidegkuti megijedt volna a lehetőségtől: a 7-2-es mérkőzésen ő lőtte az első és az utolsó gólt.

1946. szeptember 1.:

Először játszott az MTK-ban, amely az Üllői úton 2-1-re legyőzte a Szentlőrincet. Hidegkuti, aki átigazolása idején – vérszegénysége miatt – vérátömlesztésen esett át, az első gól előtt gólpasszt adott Bircsák Gusztávnak, a későbbi neves játékvezetőnek. A Népsport nem lelkesedett. Azt írta: „A Hidegkuti, Palatinus, Bircsák belső hármas papíron jól fest.”

A nap második ferencvárosi mérkőzésén a Kispest szintén 2-1-re nyert a házigazda FTC ellen. Az érdeklődés akkora volt, hogy a közönség három helyen is betörte a pálya kapuit. Mire a rendezők felocsúdtak, már vagy kétezer ember nyomult be a sporttelepre jegy nélkül.

1951. október 28.:

Hidegkuti csúcsformában futballozott a Megyeri úton, a Dózsa ellen aratott 4-2 alkalmával: mesterhármast ért el, és gólpasszt adott Sándor Károlynak. Abban az évben nyert először bajnoki címet az akkoriban az ÁVH-hoz csatolt, Bástyának nevezett MTK-val. Az idő tájt a válogatott edzőmeccsén is triplázott, mégpedig jobbszélsőként, a sérült Sándort helyettesítve a poszton.

A mérkőzés után azzal froclizta Csikart:

Láttad, pupák, hogyan kell szélsőt játszani?

Sándor hamiskásan felelt: „Jó, jó, de ki volt az összekötőd?”

„Ki lett volna, Kocsis Sanyi!”

„Úgy könnyű. De próbáld meg egyszer Hidegkuti mellett!” – vágott vissza Csikar.

1952. szeptember 20.:

A fordulat mérkőzése: a vendéglátó svájciak 2-0-ra vezettek a magyar válogatott ellen, amikor Sebes Gusztáv cserét határozott el, és Palotás Péter helyett Hidegkutit küldte a pályára. A váltás nyomán honfitársaink 4-2-re nyertek, Hofi Géza erről a meccsről írta azt a jelenetét, amelyben a „Guszti bácsi, van pénz?” jegyében oktattuk Doxáékat. A Süddeutsche Zeitung azt írta: „Aki a magyarokat még nem látta játszani, az nem tudja, milyen az igazi labdarúgás.”

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.