Foci

A lelátóról válogatták be először a száz éve született Hidegkuti Nándort, aki nem tudta, hány gólt lőtt az évszázad mérkőzésén

Dennis Oulds / Central Press / Getty Images
Dennis Oulds / Central Press / Getty Images
Száz éve született Hidegkuti Nándor, a 69-szeres válogatott, vb-ezüstérmes középcsatár, aki 302 bajnoki mérkőzésen 202 gólt szerzett, és három bajnoki címet nyert az MTK csapatában. Minden idők legragyogóbb centereinek egyike az Elektromosban, majd a Herminamezei AC-ben is futballozott, mielőtt a Hungária körút és az ország bálványa lett. Edzőként is kimagasló sikereket aratott. Íme, néhány epizód felejthetetlen játékos- és tréneri pályafutásából.

1943. február 28.:

Első NB I-es mérkőzésén az Elektromos 1-1-et ért el a Latorca utcai pályán a vendég Törekvéssel. Az újonc kritikája kedvező volt: „Hidegkuti egy-két mozdulatán meglátszott, hogy lesz belőle valaki, csak még le kell higgadnia. Ha nyugodtabb lett volna, megnyerhette volna a mérkőzést csapata számára.”

1945. szeptember 30.:

Első válogatottságára nézőként ment ki a 35 ezer nézővel zsúfolt Üllői útra. A magyar–román mérkőzés előtt aztán kiderült, hogy Szusza Ferenc nem tudja vállalni a játékot, és Gallowich Tibor kapitány meghökkentő ukázt adott:

Meg kell keresni Hidegkutit, biztosan itt van valahol!

Majd, amikor megtalálták a szurkolóként érkező újoncot, lemarta őt, hogy elkésett, már öltözni kellene. Nem mondható, hogy Hidegkuti megijedt volna a lehetőségtől: a 7-2-es mérkőzésen ő lőtte az első és az utolsó gólt.

1946. szeptember 1.:

Először játszott az MTK-ban, amely az Üllői úton 2-1-re legyőzte a Szentlőrincet. Hidegkuti, aki átigazolása idején – vérszegénysége miatt – vérátömlesztésen esett át, az első gól előtt gólpasszt adott Bircsák Gusztávnak, a későbbi neves játékvezetőnek. A Népsport nem lelkesedett. Azt írta: „A Hidegkuti, Palatinus, Bircsák belső hármas papíron jól fest.”

A nap második ferencvárosi mérkőzésén a Kispest szintén 2-1-re nyert a házigazda FTC ellen. Az érdeklődés akkora volt, hogy a közönség három helyen is betörte a pálya kapuit. Mire a rendezők felocsúdtak, már vagy kétezer ember nyomult be a sporttelepre jegy nélkül.

1951. október 28.:

Hidegkuti csúcsformában futballozott a Megyeri úton, a Dózsa ellen aratott 4-2 alkalmával: mesterhármast ért el, és gólpasszt adott Sándor Károlynak. Abban az évben nyert először bajnoki címet az akkoriban az ÁVH-hoz csatolt, Bástyának nevezett MTK-val. Az idő tájt a válogatott edzőmeccsén is triplázott, mégpedig jobbszélsőként, a sérült Sándort helyettesítve a poszton.

A mérkőzés után azzal froclizta Csikart:

Láttad, pupák, hogyan kell szélsőt játszani?

Sándor hamiskásan felelt: „Jó, jó, de ki volt az összekötőd?”

„Ki lett volna, Kocsis Sanyi!”

„Úgy könnyű. De próbáld meg egyszer Hidegkuti mellett!” – vágott vissza Csikar.

1952. szeptember 20.:

A fordulat mérkőzése: a vendéglátó svájciak 2-0-ra vezettek a magyar válogatott ellen, amikor Sebes Gusztáv cserét határozott el, és Palotás Péter helyett Hidegkutit küldte a pályára. A váltás nyomán honfitársaink 4-2-re nyertek, Hofi Géza erről a meccsről írta azt a jelenetét, amelyben a „Guszti bácsi, van pénz?” jegyében oktattuk Doxáékat. A Süddeutsche Zeitung azt írta: „Aki a magyarokat még nem látta játszani, az nem tudja, milyen az igazi labdarúgás.”

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik