Foci

Ő segítette az elnöki székbe Putyint, mégis távolodik tőle – Abramovics és a Chelsea

Mikhail Svetlov / Getty Images
Mikhail Svetlov / Getty Images
Szombaton a Chelsea rövid közleményben közvetítette orosz tulajdonosa, Roman Abramovics üzenetét, miszerint – tekintettel az orosz–ukrán háborúra – majdnem húszévnyi vezetés után átadja megbízottjainak a klub irányítását, és háttérbe lép. Hogy ez mit jelent? Semmit és valamit mégis – éppen úgy, ahogyan azt Abramovics szereti.

A szöveg szerint a kontroll öt megbízott kezébe kerül. Ők Bruce Buck, a klub elnöke, Piara Power, a FARE (Football Against Racism In Europe, vagyis a Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában) ügyvezető igazgatója, Emma Hayes, a Chelsea női együttesének menedzsere, Paul Ramos, a londoniak pénzügyi igazgatója, valamint Sir Hugh Robertson, politikus, korábbi brit sportminiszter. Természetesen egyikük sem bővelkedik szabadidőben, ezért is hívtak össze még szombaton egy megbeszélést – az érintettek mindössze néhány órával a kinyilatkoztatás előtt értesültek a helyzetről. Bár egy klubtulajnak egyáltalán nem kell belefolynia a sportklub mindennapi működésébe, nyilvánvaló, hogy muszáj rendszeres kapcsolatot fenntartania a vezetőkkel egyes stratégiai ügyekben. Igencsak kétséges, hogy erre az illetékeseknek az egyéb feladataik mellett lett volna-e idejük és energiájuk, de Thomas Tuchel, a csapat edzője a sorok között elmondta, hogy milyen hatást gyakorolt rá a nyilatkozat. „Az én értelmezésem szerint ez a mindennapi munkámat nem befolyásolja” – válaszolta egy újságírói kérdésre. Vagyis az egész nem több, mint szimbolikus helyezkedés, hogy a Chelsea-ről levegyen némi nyomást. Semmiféle jogi következménye nincs.

Egyéb gond is adódott.

Vasárnap a londoniaknak még egy nyilatkozatot ki kellett tenniük, ugyanis az előbb citáltakból egyetlen gondolat hiányzott. Annak a beismerése, hogy háború zajlik, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és, hogy a klub ezt elítélné.

Mi több, igazából sem az államok neve, sem a konfliktus bármiféle konkrétuma nem hangzott el. Ezért kellett a kiigazítás.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik