Alex Livesey / Getty Images
Foci sport24

Rangnick nem ebben a szezonban fogja megoldani a Manchester United problémáit

A Manchester United évek óta tartó vakrepülése után olyan edző ült a kispadra, aki az elmúlt évtizedben leginkább klubépítőként vívta ki a tiszteletet. De mi változott vele és eddig milyen eredményeket ért el irányításával a csapat a pályán? Mindennek alapján pedig hagyják-e, hogy később abban a szerepkörben bizonyítson, amiben korábban legjobbnak bizonyult?

Jelenleg talán egyetlen edző sincs a világon, aki rövid távon igazán látványos fejlődést tudna elérni a Manchester United kispadján. Sir Alex Ferguson visszavonulását követően a Vörös Ördögök edzőről edzőre, elképzelésről elképzelésre ugráltak, ami mindent jelez, csak határozott, hosszú távú víziót nem. Megpróbálták a pozíciós játékra építő holland vonalat Louis Van Gaallal, majd ezzel teljesen szembemenve a pragmatikus, a labda birtoklását a hiba lehetőségeként értelmező José Mourinhóhoz fordultak, hogy végül a fergusoni idők nosztalgiavonatára felülve Ole Gunnar Solskjaert állítsák a kormánykerékhez.

Ahogyan az edzők váltották egymást, úgy alakult a keret is az aktuális szakember ízlése szerint, ami azt eredményezte, hogy a Premier League rekordbajnoka valódi szörnyszülött lett. Olyan, amely nem illeszthető be egyetlen hosszú távú játékkoncepcióba sem.

Ezzel a problémával kell jelenleg is szembenéznie az együttest a szezon végéig ideiglenes vezetőedzőként irányító, majd később elvileg a klubot a háttérből segítő Ralf Rangnicknak, akinél jobban kevesen tudják, hogyan kell felépíteni egy csapatot az adott játékkoncepció mentén.

Mire elég a Rangnick-féle presszingiskola?

Már szinte közhellyé koptatott az a tény, hogy a jelenkori német labdarúgás egyik megalapozója Ralf Rangnick, aki hazájában szélesebb körben elterjesztette a területvédekezéssel kombinált a letámadást, melyet ő maga olyan legendás edzőktől lesett el, mint Valerij Lobanovszkij és Arrigo Sacchi. A hatása pedig jelenleg is érződik többek között Thomas Tuchel, Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann vagy éppen Ralph Hasenhüttl edzői elképzeléseiben, de kis túlzással a végtelenségig lehetne sorolni azokat a szakembereket, akikre ez a játékfilozófia közvetlenül vagy közvetetten hatást gyakorolt.

Ugyanakkor gondolatai nem csak a kollégáit formálták. Teljes klubokat és klubhálózatokat épített fel, kezdve a Dietmar Hopp által tulajdonolt Hoffenheimmel, majd Dieter Mateschitz Red Bull-birodalmának futballklubhálózatával, amelynek minden egyes csapata Rangnick módszerei és elképzelései alapján indult el a fejlődés útján, később házon belül kimunkálva a mester tanainak alapelveit.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Manchester United az utóbbi évtizedben a pályán teljesen elveszítette az identitását.

És ezen Rangnick valószínűleg csak hosszú távon tudna változtatni, ha valóban fennmarad a kapcsolat közte és a klub között a következő években, de edzőként az alapelveit már most igyekszik a gyakorlatba átültetni.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!