Foci

A földrésznek ünnep, a semlegesnek csalódás: lehet-e jobb az Afrika Kupa?

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Az először aranyérmes Szenegál ünnepel, Egyiptom minimálfutballja ezüstöt eredményezett, a házigazda Kamerun visszafogottan örül a bronzéremnek és siratja a yaoundéi stadionkatasztrófa halottait. A 2022-es Afrika Kupa hozott tragikus és felemelő történeteket, csodálatos gólokat, kizárólag a tornára jellemző furcsaságokat, csak éppen igazán jó futballt nem hozott. No, de mi lehet ennek az oka?

„Életem legjobb napja. Életem legnagyobb trófeája. Megnyertem a Bajnokok Ligáját és még jó néhány címet, de ez különleges. Ez fontosabb.”

A 2022-es (hivatalosan 2021-es) Afrika Kupa legjobb játékosa, a Szenegált története első kontinensbajnoki címéhez vezető Sadio Mané szavai ezek. Aki látta a szenegáliak ünneplését az egyiptomiak elleni finálé végén, vagy az ezt követő dakari fiesztát, az láthatta, mit jelent az Afrika-bajnoki cím elhódítása.

Ayman Aref / picture alliance via Getty Images Sadio Mané

Afrikának ünnep a kontinens első számú futballeseménye, ám nem véletlen, hogy a semleges érdeklődőktől – itthon is – sok bírálatot kapott a torna és annak színvonala. Megrögzött Afrika Kupa-rajongóként sem jelenteném ki jó szívvel, hogy a 2022-es torna minőségi játékot hozott. Elképzelhető, hogy mennyire élvezte a meccseket az, aki nem rajongó.

A helyszínről sem látszott másképpen, legalábbis a The Guardiant tudósító Nick Ames és Jonathan Wilson egyaránt kritikusan fogalmazott.

Szórakoztatónak szórakoztató volt, de a torna színvonala zuhant a legutóbbi kettőhöz képest. Ennek a hátterében részben a szereplőkön kívül álló okok – például a COVID–19 okozta felfordulás, a felkészülési idő hiánya – álltak, ám a meccsek így is lassan csordogáltak. Persze segített volna, ha a pályák alkalmasak a gyors, gördülékeny futballra

– így Ames.

„Az Afrika Kupa ismert a szervezési hiányosságokról és a negatív futballról, és mindkettő jelen is volt e tornán” – írja Wilson.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik