Foci

Miért falaz egy klub annak, akit nemi erőszakkal vádolnak?

SHAUN BOTTERILL / POOL / AFP
SHAUN BOTTERILL / POOL / AFP
Benjamin Mendyt, a Manchester City labdarúgóját több rendbeli nemi erőszak és szexuális zaklatás elkövetésével vádolja az angol rendőrség. Ha voltak is arra utaló jelek, hogy a játékos nem él makulátlan életet, az ügy súlyossága még a közeli ismerőseit is meglepte. Esete arra is rámutatott, hogy a legnagyobb klubok még mindig nem tudnak mit kezdeni azzal, ha értékes játékosukról sötét titkok derülnek ki.

A francia másodosztályban szereplő Le Havre székházában egy hatalmas tabló díszeleg a klubot megjárt növendékek arcképével. Feltűnik köztük Vikash Dhorasoo, Ibrahim Ba, Souleymane Diawara, Guillaume Hoarau, Lassana Diarra, Steve Mandanda, Paul Pogba, Riyad Mahrez és Ferland Mendy…és sokáig ott lógott Benjamin Mendy fényképe is. A vezetőség nemrég döntött úgy, hogy a francia válogatottal 2018-ban világbajnokságot nyerő játékos képét leszedik.

Az okát sokan tudják.

Mendy-t tavaly nyáron a brit rendőrség őrizetbe vette, a vád szerint 2020 októbere és 2021 augusztusa között több nő sérelmére kilenc alkalommal követett el nemi erőszakot és szexuális zaklatást.

A játékos 134 napot töltött előzetesben, majd 2022 januárjának elején feltételesen szabadlábra helyezték. A sajtót körbejárta, ahogy citromsárga-zöld rabruhában hagyhatta el Nagy-Britannia egyik legkeményebb börtönét, a The Smiths által is megénekelt Strangewayst. Mendy azóta is megfigyelés alatt áll, útlevelét érvénytelenítették és szigorúan tiltják, hogy kapcsolatba lépjen a tanúkkal vagy a vádlókkal.

Lindsey Parnaby / AFP

Az nem új jelenség, hogy a világ élvonalához tartozó és a csúcson megszédülő játékosok kihágásokat követnek el – de az, hogy egy, a válogatottjával világbajnokságot nyerő, majd a francia Becsületrenddel kitüntetett játékosról ilyen ügyek kerülnek elő, meglehetősen ritka.

Esete több kérdést is felvet. Miként tudott egy elit bajnokság ritmusában játszó és a közeg professzionális keretei között élő 27 éves férfi odáig jutni, hogy öt nő is szexuális zaklatással vádolja?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik