Foci sport24

Belga tehetségröptető: miért kellett Vancsa Zalán új klubja a City Groupnak?

Schäfer András és Schön Szabolcs értékesítése után ismét feltűnést keltő üzletet kötött az MTK Budapest: az NB I-ben a kiesés elől menekülő kék-fehérek eladták a Manchester City mellett további kilenc klubot működtető City Football Groupnak egyik legtehetségesebb játékosuk, Vancsa Zalán játékjogát. A 17 éves támadó a tavaszi szezont még az MTK-nál tölti, aztán kerül külföldre, a belga másodosztályban szereplő Lommelhez, amely 2024-ig szóló szerződést írt alá vele. De miért nem a Manchester City szerződtette, miért nem baj ez, és milyen céljai lehetnek a világ egyik leggazdagabb klubjának a Lommellel? Megkíséreljük összefoglalni.

Ritka az olyan magyar játékos, aki 16 évesen bemutatkozik – majd gólt is szerez – az NB I-ben. Ritka az olyan magyar játékos, aki nemcsak „ismerkedő látogatásra” utazik a Manchester Cityhez, hanem az angol topklubot birtokló holding meg is vásárolja a játékjogát. Ez jelzi az MTK nevelőmunkáját és Vancsa Zalán tehetségét – utóbbiról NB I-es mérkőzéseken és az ifjúsági Bajnokok Ligájában is meggyőződhettünk –, viszont felesleges ámítás lenne már a City égszínkék mezében láttatni az ifjú támadót. A nagy felhajtás (remélhetőleg) elcsendesül, jön a munka: tavasszal az MTK-nál, azt követően a Lommelnél, azt követően pedig…

Nos, erre

tippelni sem mernénk.

Nem is lehet, annyira elágazóak a topklubokba vagy azok fiókklubjaiba kerülő fiatalok karrierútjai.

A „next big thing”, azaz a következő nagy ígéret minden futballkultúrában része a közbeszédnek. Magyarországon talán túlzottan is: a felnőttfutball sikertelensége miatt megjelent egyfajta Messiás-várás, tán a kellőnél nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az utánpótlásszinten elért eredményeknek, a tinédzserkori átigazolásoknak, és túl könnyen legyintünk, ha egy ígéretes futballista nagy klubhoz kerül, de nem fut be topligás karriert, pláne miután hazajön Magyarországra.

„Belőle se lett semmi!” – hallhatjuk.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.