Foci sport24

Belga tehetségröptető: miért kellett Vancsa Zalán új klubja a City Groupnak?

Schäfer András és Schön Szabolcs értékesítése után ismét feltűnést keltő üzletet kötött az MTK Budapest: az NB I-ben a kiesés elől menekülő kék-fehérek eladták a Manchester City mellett további kilenc klubot működtető City Football Groupnak egyik legtehetségesebb játékosuk, Vancsa Zalán játékjogát. A 17 éves támadó a tavaszi szezont még az MTK-nál tölti, aztán kerül külföldre, a belga másodosztályban szereplő Lommelhez, amely 2024-ig szóló szerződést írt alá vele. De miért nem a Manchester City szerződtette, miért nem baj ez, és milyen céljai lehetnek a világ egyik leggazdagabb klubjának a Lommellel? Megkíséreljük összefoglalni.

Ritka az olyan magyar játékos, aki 16 évesen bemutatkozik – majd gólt is szerez – az NB I-ben. Ritka az olyan magyar játékos, aki nemcsak „ismerkedő látogatásra” utazik a Manchester Cityhez, hanem az angol topklubot birtokló holding meg is vásárolja a játékjogát. Ez jelzi az MTK nevelőmunkáját és Vancsa Zalán tehetségét – utóbbiról NB I-es mérkőzéseken és az ifjúsági Bajnokok Ligájában is meggyőződhettünk –, viszont felesleges ámítás lenne már a City égszínkék mezében láttatni az ifjú támadót. A nagy felhajtás (remélhetőleg) elcsendesül, jön a munka: tavasszal az MTK-nál, azt követően a Lommelnél, azt követően pedig…

Nos, erre

tippelni sem mernénk.

Nem is lehet, annyira elágazóak a topklubokba vagy azok fiókklubjaiba kerülő fiatalok karrierútjai.

A „next big thing”, azaz a következő nagy ígéret minden futballkultúrában része a közbeszédnek. Magyarországon talán túlzottan is: a felnőttfutball sikertelensége miatt megjelent egyfajta Messiás-várás, tán a kellőnél nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az utánpótlásszinten elért eredményeknek, a tinédzserkori átigazolásoknak, és túl könnyen legyintünk, ha egy ígéretes futballista nagy klubhoz kerül, de nem fut be topligás karriert, pláne miután hazajön Magyarországra.

„Belőle se lett semmi!” – hallhatjuk.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!