John Berry/Getty Images
Foci

„Az arcomba dobott üvegnél jobban fájt, hogy engem hibáztattak”

Mozgalmasan alakult az ősz a francia bajnokságban – csak nem a jó értelemben. Minden hónapra jutott több lelátói atrocitás, melyeken szurkolók estek egymásnak, játékosokat dobáltak meg, miközben a legfőbb döntéshozók egymásra mutogatva tolták el maguktól a felelősséget. Most úgy tűnik, a kormányzat, a hatóságok, a szövetség és a Liga összefogásával pont kerülhet egy kellemetlenül hosszúra nyúlt ügy végére.

Ahhoz, hogy felmérjük a francia szurkolói helyzet súlyát, érdemes rápillantani arra a nyílt levélre, amit Dimitri Payet, az Olympique Marseille labdarúgója juttatott el a legnagyobb francia napilap, a Le Monde szerkesztőségébe 2021 decemberében.

Ezt a levelet magamtól írom, nem kért meg senki erre a feladatra. Ez nem egy előre megfontolt PR-fogás

– kezdi sorait Payet.

„Részemről sincs semmiféle hátsó szándék, nyomást sem helyezek senkire, nem is érdekel, mert semmi személyes hasznom nem származik ebből. Én voltam a médiában legtöbbet mutatott áldozat, de nem az egyetlen. Az incidensek egyik első elszenvedője voltam, ami ad némi hitelességet a kérdésben. Ezért szólalok fel.”

Payet néhány hét leforgása alatt két súlyos szurkolói rendbontásnak volt a főszereplője. Először augusztusban, egy Nice-Marseille meccsen, amikor egy szöglethez készülődve hátba dobták egy üveggel, amit Payet indulatosan visszadobott a lelátóra. A gesztus után tömegverekedés tört ki.

A jelenség nem volt újdonság, viszont láthatóan sokan nem tudták a helyén kezelni. Többen ekkor még amellett érveltek, hogy Payet abban a helyzetben elvesztette az önuralmát és a visszadobott üveggel csak tovább szította a tüzet. Hetekkel később azonban Payet is kimért maradt, amikor egy Marseille-PSG mérkőzésen a hazaiak a párizsi játékosokat kezdték el dobálni. Payet türelemre intett, sőt a saját szurkolói viselkedését is kifogásolta.

„Láttam üvegeket, töltőket, öngyújtókat…Engem is dobáltak ilyenekkel, tudom, miről van szó – mondta. – Többször is nyugalomra intettünk a klub elnökével. Sajnos akadnak olyanok, akik túllépnek a kereteken. Ők az én szememben nem Marseille-szurkolók. Tudjuk, hogy emiatt megbüntethetnek minket, pontlevonást kaphatunk. Mégis miattuk kerülhetünk efféle helyzetbe. Ezek után nekem senki ne sírjon, amikor a végelszámolásnál hiányozni fognak az értékes pontok. Ezek az emberek nem szeretik az OM-et, nem büszkék a klubjukra. Természetesen vannak mások is, igazi szurkolók, nem kell mindenkit egy kalap alá venni. Azoknak a szurkolóknak szeretném megköszönni, hogy elsősorban szurkolni jöttek ki a meccsre.”

Payet nyilatkozata után nem sokkal esett meg a második, súlyosabb atrocitás. A játékos egy Lyon elleni mérkőzésen egy szöglethez készülődött, amikor egy fél literes flakonnal szabályosan arcon találta az ellenfél egyik szurkolója. Payet elterült, a meccs félbeszakadt.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.