Foci

„Az arcomba dobott üvegnél jobban fájt, hogy engem hibáztattak”

John Berry/Getty Images
John Berry/Getty Images
Mozgalmasan alakult az ősz a francia bajnokságban – csak nem a jó értelemben. Minden hónapra jutott több lelátói atrocitás, melyeken szurkolók estek egymásnak, játékosokat dobáltak meg, miközben a legfőbb döntéshozók egymásra mutogatva tolták el maguktól a felelősséget. Most úgy tűnik, a kormányzat, a hatóságok, a szövetség és a Liga összefogásával pont kerülhet egy kellemetlenül hosszúra nyúlt ügy végére.

Ahhoz, hogy felmérjük a francia szurkolói helyzet súlyát, érdemes rápillantani arra a nyílt levélre, amit Dimitri Payet, az Olympique Marseille labdarúgója juttatott el a legnagyobb francia napilap, a Le Monde szerkesztőségébe 2021 decemberében.

Ezt a levelet magamtól írom, nem kért meg senki erre a feladatra. Ez nem egy előre megfontolt PR-fogás

– kezdi sorait Payet.

„Részemről sincs semmiféle hátsó szándék, nyomást sem helyezek senkire, nem is érdekel, mert semmi személyes hasznom nem származik ebből. Én voltam a médiában legtöbbet mutatott áldozat, de nem az egyetlen. Az incidensek egyik első elszenvedője voltam, ami ad némi hitelességet a kérdésben. Ezért szólalok fel.”

Payet néhány hét leforgása alatt két súlyos szurkolói rendbontásnak volt a főszereplője. Először augusztusban, egy Nice-Marseille meccsen, amikor egy szöglethez készülődve hátba dobták egy üveggel, amit Payet indulatosan visszadobott a lelátóra. A gesztus után tömegverekedés tört ki.

A jelenség nem volt újdonság, viszont láthatóan sokan nem tudták a helyén kezelni. Többen ekkor még amellett érveltek, hogy Payet abban a helyzetben elvesztette az önuralmát és a visszadobott üveggel csak tovább szította a tüzet. Hetekkel később azonban Payet is kimért maradt, amikor egy Marseille-PSG mérkőzésen a hazaiak a párizsi játékosokat kezdték el dobálni. Payet türelemre intett, sőt a saját szurkolói viselkedését is kifogásolta.

„Láttam üvegeket, töltőket, öngyújtókat…Engem is dobáltak ilyenekkel, tudom, miről van szó – mondta. – Többször is nyugalomra intettünk a klub elnökével. Sajnos akadnak olyanok, akik túllépnek a kereteken. Ők az én szememben nem Marseille-szurkolók. Tudjuk, hogy emiatt megbüntethetnek minket, pontlevonást kaphatunk. Mégis miattuk kerülhetünk efféle helyzetbe. Ezek után nekem senki ne sírjon, amikor a végelszámolásnál hiányozni fognak az értékes pontok. Ezek az emberek nem szeretik az OM-et, nem büszkék a klubjukra. Természetesen vannak mások is, igazi szurkolók, nem kell mindenkit egy kalap alá venni. Azoknak a szurkolóknak szeretném megköszönni, hogy elsősorban szurkolni jöttek ki a meccsre.”

Payet nyilatkozata után nem sokkal esett meg a második, súlyosabb atrocitás. A játékos egy Lyon elleni mérkőzésen egy szöglethez készülődött, amikor egy fél literes flakonnal szabályosan arcon találta az ellenfél egyik szurkolója. Payet elterült, a meccs félbeszakadt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik