Foci

Fejetlenség, elbukott Algéria, tündérmesék – erről szólt az Afrika Kupa csoportköre

Ayman Aref / NurPhoto / AFP
Ayman Aref / NurPhoto / AFP
A 2022-es Afrika Kupa első köre dadogó játékot, káoszt, számos meglepetést és a címvédő Algéria kiesését hozta. A mezőny most lett igazán érdekes.

Kezdjük rögtön azzal, hogy az Afrika Kupának egyedi hangulata van. Egyrészt a múltja miatt: folklórja egészen az ötvenes évekre nyúlik vissza és olyan történetek övezik, amelyek egyszerre felemelőek és drámaiak.

  • Egyiptom győzelme egy angol edzővel a kispadján ’86-ban,
  • Zambia diadala 2012-ben, melyen megemlékeztek a korábban repülőgép-szerencsétlenségben meghalt válogatott tagjaira,
  • a surranópályán nyerő kongói válogatott ’72-ben,
  • az Abedi Pelé (André és Jordan Ayew édesapja) vezette Ghána győzelme egy 11-10-re végződő szétlövés után ’92-ben.

Ahány rendező ország, annyi kulturális sajátosság. A lelátókon és szurkolói zónákban a néphagyományainak öltözött szurkolók táncolnak, miközben a válogatottak kispadján olyan – jellemzően – külföldi edzők munkálkodnak, akik a saját filozófiájukat keverik csapatuk helyi sajátosságaival. Fontos motívum az is, amikor egy nemzet az éppen forduló politikai széljárását pecsételi meg egy győzelemmel: ez történt az apartheidrendszer után felálló Dél-Afrikai Köztársasággal 1996-ban.

A 2022-es torna percepciója ugyanakkor több helyen félrecsúszott, köszönhetően a rendezés körülményeinek, a topbajnokságok nyomásának és a menet közben felbukkanó problémáknak.

Az idei kiírást az 1982 óta hatalmon lévő Paul Biya vezette Kamerunban rendezik, ahol a légkör nem a legnyugodtabb. Diktatúrájában több szeparatista szervezet (köztük a Boko Haram) is tevékenykedik, amik azzal fenyegetőztek, hogy a torna idején sem óhajtanak tűzszünetet tartani. Az első meccseken a lelátók erősen gyérnek mutatkoztak, ezért a kameruni kormány gyorsan változtatott a Covid-szabályozásokon, így ma már egyetlen negatív antigén teszttel is beengedik a szurkolókat. A torna megnyitója előtt nem sokkal egy ellenzéki szenátort is meggyilkoltak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik