Foci sport24

Roma–Juventus: a thriller és előzményei

Claudio Pasquazi / ANADOLU AGENCY / AFP
Claudio Pasquazi / ANADOLU AGENCY / AFP
Alighanem a szezon legjobb meccsét láttuk a Serie A-ban vasárnap: a Juventus idegenben győzte le 4-3-ra az AS Romát. Mindkét csapat szempontjából tipikus rangadó volt: a Roma hetven percig uralta a mérkőzést, és stílusosan focizott – majd összeomlott. A Juventus bajlódott, izzadt – de néhány egyéni villanás nyomán nyert. A thriller apropóján felidéztük a Roma és a Juventus két másik emlékezetes meccsét is a múltból.

„Il gol di Turone”

Juventus–Roma 0-0, 1981. május 10.

A Roma az 1940/41-es szezonban szerezte meg története első bajnoki címét, és az 1980/81-es idényben nagyon közel állt ahhoz, hogy meglegyen az újabb Scudetto. A két csapat közti mérkőzések egyik legemlékezetesebbike azonban nem a meccs – vagy legalábbis a foci – miatt maradt emlékezetes. 1981 tavaszán a bajnokság 28. fordulójában a Roma látogatott a Juventushoz, és a két csapat közti különbség egy pont volt a Juventus javára. A Roma számára az idegenbeli győzelem szinte biztos bajnoki aranyat ért volna: a Farkasok együttese ezt követően már csak két alsóházi csapattal találkozott (a már kiesett Pistoiesével és az Avellinóval), a Juventusra azonban még várt egy nápolyi kirándulás is. A meccs igazi sztárparádé volt: a Roma oldalán Conti, Di Bartolomei, Falcao, Ancelotti és Pruzzo; a Juventusnál a későbbi világbajnok olasz válogatott védőgigászai, Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini.

Alessandro Sabattini / Getty Images Bruno Conti és Roberto Pruzzo

Nagy futballmeccsnek ígérkezett, dráma lett belőle:

a Furino kiállítása miatt emberelőnyben focizó rómaiak egy Conti-Pruzzo-Turone akció végén a védő fejesével szereztek vezetést, csakhogy Sancini partjelző lest jelzett, Bergamo bíró pedig érvénytelenítette a találatot. A játékvezető később azt mondta, hogy elsőre szabályosnak érezte a gólt, de a partjelző intése miatt „nem tehetett mást”, mint visszavonta azt. A videofelvételek alapján máig nem lehet biztosan eldönteni, szabályos volt-e a gól – egy, az eseményről készült tanulmány később megállapította a tízcentis les tényét. Azok számára, akik a meccsenkénti negyven kamera és a VAR világában nőnek fel, mindez alighanem felfoghatatlan.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik