Foci sport24

Klopp és Tuchel után újabb sztáredző kovácsolódik a mainzi műhelyben

Mario Hommes/DeFodi Images
Mario Hommes/DeFodi Images
Bo Svensson tavaly januári érkezését követően a Mainz először csodával határos módon simán bent maradt a Bundesligában, az idén pedig már az európai kupaindulást érő helyért küzd. De hogyan került a csapathoz a dán edző, és miként alakította át a játékot?

A 2020/21-es évad felénél 1. FSV Mainz 05 mindössze hét pontot gyűjtve az utolsó előtti helyen állt a Bundesligában, és Achim Beierloizer, valamint Jan-Moritz Lichte személyében két vezetőedzőt is elfogyasztott. Szinte elkerülhetetlennek tűnt, hogy a csapat tizenkét év után ismét a másodosztályba kerüljön, de ekkor visszatért a korábban általános igazgatóként nagy sikereket elérő Christian Heidl, aki egyúttal kinevezte sportigazgatónak a csapatot előzőleg edzőként irányító Martin Schmidtet. A legnagyobb húzásnak viszont nem ez bizonyult, hanem Bo Svensson megszerzése a vezetőedző pozíciójára.

A Mainznál játékosként hét évet eltöltő dán szakemberért – aki először éppen Schmidt segítője, majd később a klub utánpótlásedzője is volt – a németek nem kevesebb, mint 1,6 millió eurót fizettek a Red Bull Salzburg fiókcsapataként szolgáló FC Lieferingnek. Annak a csapatnak, amelynél Svensson még csupán az első felnőttedzői megbízatását töltötte.

A befektetés azonban alaposan megtérült,

hiszen a Mainz végül nemcsak bennmaradt a Bundesligában, hanem az egészen lenyűgöző tavaszi meneteléssel – amelynek során még a Bayern Münchent is sikerült legyőznie – egészen a 12. helyig felkapaszkodott.

A csoda pedig nem három napig, vagy ebben az esetben egy idényen át tartott. A 2021/22-es évad első felét a Svensson által irányított Mainz a 9. helyen zárta, és mindössze 5 pont választja el a dobogós Freiburgtól, míg egyaránt 3 a Konferencia Liga-indulást érő helyen álló Union Berlintől meg az Európa Liga-részvételt jelentő helyen tanyázó Eintracht Frankfurttól. Így pedig a tavaszi idény előtt egyelőre bőven fennáll annak az esélye, hogy a 2013/14-es szezon után a klub ismét európai kupában szerepeljen. Amikor ez legutóbb összejött, akkor bizonyos Thomas Tuchel ült az együttes kispadján.

Christof Koepsel/Getty Images

Nagy elődök nyomában

Bo Svensson nem az első edző, akit Christian Heidl úgy ültetett le a kispadra, hogy minimális, vagy szinte semmilyen tapasztalata nem volt felnőttedzőként. Jürgen Klopp 2001-ben egyik pillanatról a másikra lett játékosból a csapat trénere, miután az akkoriban Németországban még forradalminak számító zónavédekezést a klubnál meghonosító Wolfgang Frankot követő két vezetőedző villámgyorsan megbukott.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik