Foci sport24

Mialatt Argentínával játszottunk a vb-n, a véreskezű Videla a szomszédban kínoztatta és ölette az embereket

AFP és Getty Images
AFP és Getty Images
A labdarúgó-világbajnokság éve 2022, és már régóta facsarják az orrot a bűzös katari körülmények. De a következő vb a múltban majd’ minden morális mélységet megjáró FIFA szeplőtől hemzsegő pedigréje ellenére sem tud a legocsmányabb Mundial lenni. Az ugyanis az 1978-as volt és marad.

A korabeli Argentínával kapcsolatba kerültünk kétszeresen is. Egyrészt Jorge Videla 1976. március 24-én hajtott végre katonai puccsot, és három nappal később magyar–argentin találkozó zajlott a Népstadionban (2-0). A vendégek még Isabel Perón rendszeréből indultak el hazájukból… Másrészt a hetvennyolcas vb nyitó találkozóját Argentína és Magyarország válogatottja vívta. A vendéglátók nyertek 2-1-re portugál barátjuk, António Garrido játékvezető nem kis segítségével, de messze nem az volt a legförtelmesebb azon a Mundialon.

Hanem az, hogy megtartották.

Ezequiel Fernandez Moores argentin újságíró így fogalmazott:

A sportnak az 1978-as világbajnokságon kellett a legnyilvánvalóbb politikai manipulációt elszenvednie a náci Németországban rendezett olimpia óta.

Argentína ugyanis azért rendezett, hogy tisztára mossa megannyi tömeggyilkosa arcát vagy kezét. Ami persze teljességgel lehetetlen.

Néhány száz méternyire a Buenos Aires-i Monumental stadiontól, az Escuela de Mecanica de la Armada (a hadsereg műszaki iskolája) épületében 4700 férfit, nőt és gyereket kínoztak meg. Közülük csak maroknyian maradtak életben. A FIFA 1973-ban kizárta az interkontinentális pótselejtezőről a Szovjetunió csapatát, mert a „szbornaja” nem volt hajlandó pályára lépni abban a santiagói stadionban, amelyet Augusto Pinochet korábban koncentrációs táborrá alacsonyított. Videla ölethetett a vb alatt a szomszédban.

A tömegmészárlás argentin szakbarbárja azt hangoztatta: „Annyi embernek kell meghalnia, amennyi szükséges, hogy az ország ismét biztonságban legyen.” A döbbenetes summa: legalább 30 ezerre volt „szükség”.

A szerencsétleneket a lakásukból vagy az utcán rabolták el, eltűnteknek nyilvánították őket, majd sokukat a rémes tortúra végén elkábították, és repülőgépről a folyóba dobták. A börtönökben a harmincas-negyvenes évek keresztény-nemzeti Magyarországának szörnyű szövetségese, Adolf Hitler beszédeinek felvételeit közvetítették a hangszórókon, és ugyancsak bizarr módon meggyilkolták Omar Actis tábornokot, a világbajnokság szervező bizottságának elnökét is, amiért az elöljáró nyilvánosan kritizálta a Mundialra fordított irdatlan pénzköltést, a – becslések szerint – 700 millió dolláros ráfordítást.

Közben Videla arról szónokolt: a tornát „a béke jegyében” rendezik.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik