Foci sport24

Történelmet írt, romokon építkezik: miért vette meg egykori csapatát Ronaldo?

David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images
David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images
„Ronaldo megvásárolta egykori csapatát“ – érkezett december közepén a hír.  A brazil labdarúgás egyik legnagyobb alakja történelmet írt azzal, hogy a négyszeres bajnok, kétszeres Libertadores Kupa-győztes Cruzeiro tulajdonosa lett. A hatalmas adósságterhekkel küzdő, gyakran förtelmesen rosszul menedzselt brazil kluboknak mentőövet nyújthat egy új törvény, amely szabad utat nyitott a privát befektetőknek, és közülük a „Fenomén” az első. De vajon eljő-e a Kánaán?

A világ valaha volt egyik legjobb csatára megvásárolta a klubot, amelyben első felnőttmérkőzéseit játszotta. Olyan, mint egy futballmese, pláne, ha hozzátesszük, hogy egy 101 éves óriásklubról van szó, amely a másodosztályban sínylődik, és az említett csatár lett az első befektető-tulajdonos a csapat több mint egy évszázados történetében. Hogy kiteljesedik-e a mese – azaz Ronaldo Luís Nazário de Lima visszavezeti-e a Cruzeirót az élvonalba és a nemzetközi porondra – az az elkövetkező évek kérdése, a happy end nem garantált. Ronaldo ugyan kötődik a Cruzeiróhoz, hiszen itt játszotta 1993/94-ben első felnőttmeccseit, de aligha a mély klubszeretet vezette (a riói születésű csatárlegenda gyerekkora óta fanatikus Flamengo-drukker), hanem inkább a felcsillanó lehetőség, hiszen romjaiból építhetné újjá Brazília egyik patinás, hatalmas szurkolótáború együttesét.

A 45 éves Ronaldónak már van tapasztalata a klubüzemeltetésben

– a spanyol Real Valladolid többségi, bár eddig nem túl sikeres tulajdonosa, és korábban az amerikai Fort Lauderdale Strikersnél is szerepet vállalt. A pályán oly könnyed futballcsillag a hírek szerint kőkemény üzletember, és egykori klubja ezt gyorsan meg is tapasztalhatta: villámgyorsan repült Vanderlei Luxemburgo vezetőedző és teljes stábja, valamint a korábban megkötött szerződéseket is felülvizsgálják, a játékosoknak – így a klublegendának, a Cruzeiro színeiben ezredik meccséhez közelítő Fábio kapusnak – fizetéscsökkentésre kell felkészülniük. Mert léteznek ugyan futballmesék, a brazil labdarúgás jelene egyáltalán nem mesés.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik