Foci sport24

Ha lenne ma jugoszláv válogatott, a világ legjobbjai közé tartozna

Jose Miguel Fernandez, Francesco Scaccianoce, Giuseppe Maffia, Jose Breton / NurPhoto / AFP
Jose Miguel Fernandez, Francesco Scaccianoce, Giuseppe Maffia, Jose Breton / NurPhoto / AFP
Horvátország és Szerbia válogatottja csoportelsőként jutott ki a jövő évi világbajnokságra. A balkáni futballreneszánsz apropó a nosztalgiára: Kiss Tibor Noé összeállította a jelenkor képzeletbeli jugoszláv válogatottját. Erős csapat lett.

A jugoszláv válogatott az eredményeit tekintve a hatvanas években élte virágkorát. Ekkoriban a csapat két Eb-ezüstöt (1960, 1968) és egy vb-negyedik helyet ért el, valamint megszerezte legkomolyabb trófeáját az 1960-as olimpiai aranyéremmel. A döntőben a jugoszlávok Dániát verték el 3-1-re, a tornát Milan Galic hét, Bora Kosztics hat góllal zárta. Később is legendás csatárok fémjelezték a plávikat, a hetvenes években Dragan Dzsajics, később pedig Zlatko Vujovic.

A kilencvenes években eljöhetett volna az újabb aranykorszak, a Crvena zvezda 1991-es BEK-győzelme erre utalt, csakhogy a balkáni háború tragédiája mindent elsöpört.

A jobbnál jobb „jugoszláv” futballistákat – válogatottmeccsek híján – évekig csak idegenlégiósként csodálhattuk az európai topligákban. Felsorolni is nehéz lenne a neveket, személyes kedvencem Dragan Sztojkovics, Dejan Szavicsevics és az 1990-es vb legjobb fiatal játékosának választott Robert Prosinecki volt. Talán kevesen emlékeznek rá, de a jugoszlávok akkori vb-keretében „nullkilométeres” játékosként olyanok ültek a kispadon, mint Alen Boksic, Davor Suker és Robert Jarni. Utóbbiak a balkáni futball rendszerváltás utáni első nagy sikerében vállaltak kulcsszerepet – 1998-ban Horvátország bronzérmes lett a franciaországi világbajnokságon (a tények kedvéért rögzítsük: Boksic sérülés miatt lemaradt a tornáról). Az utolsó nagy balkáni focisikert is a horvátok szállították 2018-ban, az oroszországi vb-n elért ezüstéremmel.

A katari futball-világbajnokságra a két legerősebb balkáni válogatott csoportelsőként kvalifikálta magát: a horvátok az oroszok ellen nyertek az utolsó fordulóban, Szerbia pedig hatalmas meglepetésre Portugáliát előzte meg a csoportjában egy lisszaboni győzelemmel. Az átalakuló horvát csapatot hiba lenne leírni a vb előtt, a szerbektől pedig hosszú idő után először végre nemcsak sztárvillanásokat és villongásokat láttunk, hanem csapategységet is – Dragan Sztojkovics csapata akár a vb titkos favoritja is lehet. Az újabb balkáni sikerek kapcsán eljátszottunk a gondolattal: hogyan állna fel egy „összjugoszláv” válogatott Katarban?

A horvátok és a szerbek önmagukban is erősek, de az alábbi balkáni mix alighanem a torna egyik nagy favoritja lenne.

Lássuk, kik kerültek be a csapatba!

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik