Foci sport24

Jóval nagyobb hagyományuk van a Barcelonát sújtó csapásoknak, mint hinnénk

Marc Gonzalez Aloma/Europa Press
Marc Gonzalez Aloma/Europa Press
A BL csoportkörében búcsúzó Barcelona labdarúgócsapatának „európai” története sokkal kevésbé fényes, mint azt gondolná az ember. Megannyi nagy katalán bukás volt, ám a legnagyobb kiesésnek alighanem az nevezhető, hogy a BEK 1955-ös nyitányától 1992-ig, a Sampdoria fölött Londonban aratott 1-0-s diadalig a Barca nem tudta elhódítani a kontinens legértékesebb trófeáját. Íme, néhány – nem is kevés – a klub nemzetközi blamázsai közül.

VVK, 1966, második forduló
Barcelona–Dundee United 1-2, 0-2. A skót csapat első európai kupameccsére oly kevés brit szurkoló utazott Barcelonába, hogy a The Courier című lap névvel és címmel közzé tette a Katalóniába ellátogató drukkerek néhány soros listáját. Ehhez képest a Dundee úgy is 2-0-ra vezetett, hogy Josip Horvat játékvezető, akinek a vezetékneve megegyezett nemzetiségével, megismételtette Seeman tizenegyesét. A skót másodszorra is a hálóba küldte a labdát, Fuste már hiába szépített. A visszavágón a Dundee esélyt sem adott ellenfelének (2-0), noha a Barcelona volt a Vásárvárosok Kupája védője, sőt az elődöntőben a londoni 0-2 után 5-0-ra lesimázta a Chelsea-t.

VVK, 1967, első forduló
Barcelona–FC Zürich 1-3, 1-0.

Ekkor már a második fordulóig sem sikerült eljutni…

José Zaldúa hiába szerzett gólt Zürichben és Barcelonában is, a prímet a svájciak vitték, akik a visszavágón elővették a reteszt. Abban az évadban a Zürich a legjobb nyolcig, az FTC a döntőig jutott, és a csúcstalálkozón minimális összesítéssel (0-1, 0-0) maradt alul a Leeds Uniteddel szemben. Odáig kiejtette a román Argest, továbbá a Zaragozát, a Liverpoolt, a Bilbaót, a Bolognát, de kisebb felhajtás volt körülötte, mint amilyen hacacáré az Európa Ligában hat meccsen három pontot szerző jelenlegi zöld-fehér együttest kísérte.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik