Foci sport24

Everton: elégettek félmilliárd fontot a semmiért, most Benítez kezébe adták a hatalmat

OLI SCARFF / AFP
OLI SCARFF / AFP
Ismét hatalomváltás történt az angol élvonal középmezőnyében szerénykedő Evertonnál: Marcel Brands sportigazgató távozott, így a stratégiai döntések a menedzser Rafa Benítez kezébe kerültek. Az Everton permanens szakmai válságban vergődik, és hiába költött játékosigazolásokra több pénzt az elmúlt hat idényben, mint a Liverpool, a tulajdonos Farhad Moshiri ezzel az erővel egy kazánban is égethetné a fontmillióit. A kilencszeres angol bajnok, KEK-győztes klub példája jól mutatja, milyen elképesztő összegeket lehet kifizetni a Premier League középmezőnyében, úgy, hogy semmivel sem sikerül közelebb jutni az elithez.

Az Everton egyes szurkolói csoportjainak elege lett: az Arsenal elleni bajnokin a 27. percben kivonultak a Goodison Parkból. A lényegre azért visszaértek: csapatuk a hajrában 0–1-ről 2–1-re fordított, megszakítva ezzel rossz szériáját, de az elégedetlenséget ez legfeljebb ideiglenesen tudja csillapítani.

A 27. perc szimbolikus, ugyanis

az Everton lassan 27 éve nem nyert trófeát.

Az angol élvonal rekordrésztvevője (118 első osztályú idényben szerepelt a klub, és csak négyet hagyott ki) 1986–87 óta nem nyert bajnokságot, 1994–95 óta FA Kupát, és hiába van a brit-iráni üzletember Farhad Moshiri (illetve csendestársa, a hozzá hasonlóan korábban az Arsenalba befektető orosz-üzbég Aliser Uszmanov) személyében pénzes tulajdonosa, képtelen kiemelkedni a középmezőnyből. A korábbi vezetőség spúrságát gyakran kritizáló szurkolók 2016 óta megtapasztalták, hogy a pénz sem boldogít: az Everton ebben az időszakban többet költött játékosvásárlásokra, mint városi riválisa, a Liverpool, de míg Jürgen Klopp vezetésével a vörösök rég nem látott magasságokba emelkedtek, a kékek ott tartanak, mint az elmúlt harmincöt évben mindig.

A szürke középszerben, csakhogy ezt a szürke középszert nagyon drágán vették.

Simon Bruty / Allsport / Getty Images / Hulton Archive Az 1987-es bajnokcsapat.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik