Foci sport24

Az első szezonja után távozni akart, de mostanra a félterület királya lett

PAUL ELLIS / AFP
PAUL ELLIS / AFP
Jobbhátvédként indult, Pep Guardiola irányítása alatt azonban balhátvéd-középpályás keverék lett Joao Cancelóból, aki nem csak a Manchester City legfontosabb játékosainak egyike, hanem a Premier League mezőnyéből is kiemelkedik. Több szempontból.

Pep Guardiola egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy nem fél elrugaszkodni a megszokott eszközöktől, ha egy problémára megoldást kell találni. Amikor a katalán szakember a Bayern Münchennél dolgozott, munkába állása után nem sokkal a José Mourinho által vezetett Chelsea-vel mérkőzött a bajor csapat az Európai Szuperkupa döntőjében. Toni Kroos, az együttes legmélyebben játszó középpályása nagyon szenvedett a Kékek gyors ellentámadásai miatt, és a németek hátrányba is kerültek.

Alig fér óra telt el a meccsből, amikor Doménec Torrent, Guardiola akkori első számú segítője odaszólt a kopasz mesternek: miért nem próbálják ki Philipp Lahmot a védelem előtt?

Lahm akkoriban a világ egyik, ha nem a legjobb jobbhátvédje volt, és már az meglepő húzásnak bizonyult, hogy Guardiola a felkészülés közben a középpályán kezdte el használni az utánpótlás-játékosként még ott szereplő, de felnőtt futballistaként már védőként alkalmazott klasszist. Lahm a Chelsea elleni találkozón is a háromfős középpálya egyik nyolcasaként kezdett, de Torrent javaslatára Guardiola megcserélte őt Kroosszal, a jobbhátvédként játszó Rafinhát pedig feljebb tolta, és ez végül nyerő húzásnak bizonyult.

Később, amikor Guardiola arra próbált megoldást találni arra, miként dominálhatná a meccseket a gyors átmenetekre épülő Bundesligában úgy, hogy a csapatát ne tegye ki a folyamatos kontratámadások veszélyeinek, bár a jobbhátvéd posztjára nevezte Lahmot, a balhátvéd pozíciójába pedig David Alabát, a labdabirtoklás során mindkét játékos bemozgott a legmélyebben játszó középpályás mellé biztosítani, miközben Robben és Ribéry rendkívül széles pozíciót vett fel az oldalvonal mellett. Az így létrejövő 2-3-5-ös alakzat kellő biztonságot adott a csapatnak a pálya közepén, egyben lehetőséget nyújtott arra, hogy öt támadóval rohamozza az ellenfél kapuját.

Később Guardiola a Manchester Citynél is többször nyúlt ehhez a módszerhez, így lett az addig középpályásként szereplő Fabian Delph-ből és Olekszandr Zincsenkóból olyan balhátvéd, aki a labda birtoklásakor középen segíti a kihozatalokat, és szűri meg az ellenfél kontratámadásait, valamint a korábban a Tottenhamnél a szinte az oldalvonalhoz ragasztott Kyle Walker is mind többször mozgott be a középpályára jobbhátvédként.

Olyan azonban a jelenlegi szezonig nem fordult elő, hogy egy szélsőhátvéd vált gyakorlatilag első számú irányítójává Guardiola csapatának.

De most pontosan ez történik Joao Cancelóval.

OLI SCARFF / AFP
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik