Foci sport24

Kellőképpen értékelni kellene a gólokat, avagy: miért ne Jorginho kapja az Aranylabdát

Chloe Knott - Danehouse / Getty Images
Chloe Knott - Danehouse / Getty Images
Ma este adják át a 2021-es Aranylabdát, a France Football díját, vagyis az év legjobb, Európában játszó futballistájának járó elismerést. Az idei a közelmúlt legszorosabb versenyének ígérkezik – a végső sikerre például a Chelsea és az olasz válogatott középpályása, Jorginho is esélyes. Ez pedig sokat elárul a jelenkori labdarúgást övező közbeszédről.

A labdarúgás történelme során a fene sem tudja, hány, a maga posztján kiváló, kiemelkedő, netalántán világklasszis játékos neve merült feledésbe. A bűnük: nem góllövő csatárként remekeltek, hanem a csapatukat megmentő védőként, pontos beadásokat középre kanyarintó, villámgyors szélsőként vagy a többiek helyett is duplán melózó védekező-középpályásként. Ma már kizárólag a legínyencebbek, a lokális múzeumok vagy az egykori társak őrzik az emléküket.

Az ugyanis már senkit nem érdekel, hogy ki mentett az utolsó pillanatban kétszer – csak az maradt fenn, hogy ki döntötte el a találkozót az ellenfél kapuja előtt.

Ez a gólfetisizmus talán éppen a mi két kis földönkívülink káprázatos versengése közepette ült tort. Cristiano Ronaldo és Lionel Messi annyira őrült és feldolgozhatatlan mutatókat produkált évről-évre, ami minden mást elhomályosított. Jöhetett akár a tökéletes támadó-középpályás teljesítményt elővezető Wesley Sneijder vagy Andrés Iniesta – ez nem érdekelt minket. Minek foglalkoznánk ilyen játékossal, ha a másik 50 gólt vágott abban az évben?!

Furcsa organizmus a labdarúgás világa – folyton változó, narratívára narratívával válaszoló, hatás-ellenhatásokkal tűzdelt természet. A portugál és az argentin korszaka le sem csengett, a nyilvánosság mégis sarkon fordult, és az ellenkező irányba rohan. A trend csúcsáról egyenest a mélybe zuhantunk. Ma este – egyéves kihagyás után – megtartják az Aranylabda-díjátadót, és Jorginhónak, egy registának reális esélye nyílik a győzelemre. Mi több, egész tömegek támogatják az elismerését.

Kockapokalipszis és kompenzálás.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik