Paul ELLIS / AFP
Foci

Egyiptom királya már a világ legjobb játékosa – Mohamed Szalah megőrült

A Messi-Ronaldo korszak lassankénti lecsengésének legörömtelibb folyománya, hogy újra elkezdhetünk megfelelőképp értékelni más sztárokat. Nem kell a két földönkívüli árnyékában bujkálni; ha valaki ellenálhatatlan formában futballozik, ki lehet mondani, ő a világ legjobb formában lévő labdarúgója. Ez pillanatnyilag Mohamed Szalah.

Bár a csapatkapitány, Jordan Henderson a társaság lelki vezetője és kabalafigurája, Trent Alexander-Arnold a helyi születésű, saját nevelésű büszkeség, Virgil van Dijk nélkül meg szétesik az együttes, Szalah az, aki a legtökéletesebben jelképezi Jürgen Klopp Liverpoolját.

Intenzitás, brutális nyomás és szenvedély – ezen tulajdonságok jellemzik a klubot a német menedzser vezetése alatt.

Makulátlan példái annak, amikor egy csapat sokkal több, mint az egyének képességeinek összessége; ha jól működnek, együtt messze erősebbek, mint ami szimplán a kerettagok adottságaiból fakadna. Amennyiben azzal az elképesztő hévvel tudják letolni a pályáról az ellenfelet, amit Klopp megkíván, a focijuk átmegy egy öngerjesztő folyamatba. Emlékezhetünk a bajnoki címmel záruló 2019-20-as idényre: a Vörösök az első 27 forduló során veretlenek maradtak, sőt egy találkozót kivéve mindenhonnan három ponttal távoztak. Olyan leírhatatlan energiák vették körül a menetelést, amit szavakkal nehéz is lefesteni – megállíthatatlanság és elsöprő erő bizsergett a levegőben, és akárhogy is játszottak, az ember egyszerűen a velejében tudta, hogy egy vetélytárs sem tudja megfékezni őket.

Ez a folyamat azonban nem csak pozitív értelemben igaz. Ha elborul egy dominó, az a sor végén a kellemetlenségeket is messzemenőkig felerősíti – ezt láthattuk az előző idény során. A 2020-21-es évad egyértelműen a leglelombozóbb, legmélyebb gödröket hozta magával Klopp mersey-parti eljövetele óta. Az az egészen példátlan sérüléshullám, ami a gárdát sújtotta, összességében sokkal rosszabb hatást gyakorolt az eredményekre, mint ami a rendelkezésre álló játékosokból adódott volna. Nem csupán elvesztették Van Dijkot vagy Hendersont, kulcsfontosságú alkatrészek potyogtak ki a gépezetből. Védők hiányában szétcsúszott a magasra tolt védelmi vonal, emiatt élét vesztette a letámadás, emiatt kisebb nyomás alá tudták helyezni az ellenfeleket, emiatt meddővé vált az ő labdajáratásuk, és a többi, és a többi.

Paul ELLIS / POOL / AFP Az egyiptomi csatár Jürgen Klopp csapatának egyik fontos játékosa

Szalah a Liverpool egyetlen notórius felülteljesítője. Minden Klopp-bébi átélt (vagy épp jelenleg is átél, ugye, Sadio Mané?) már csalódást keltő időszakot – az egyiptomit kivéve. Ő amióta visszaérkezett a Premier League-be, felüllövi a várható góljainak számát (egészen egyedülálló, messi-i magasság – ez utóbbi visszatérő jelenség lesz). Ugyanakkor a tavalyi visszaesés valamilyen szintén még őt is elérte; bár sokszor víz felett tudta tartani az övéit, korántsem bírt akkora hatással, mint azt megelőzően.

Ha tavaly nem lett volna az a sok sérülés, szerintem több gólt szereztem volna

– tekintett vissza nemrégiben a támadó. Elsőre furcsán hangozhat, hogy a hátsó sor megritkulása mégis mi a rézfán fütyülős Jóistenért befolyásolná az ő találatait, de ismerve a Liverpoolt, maximálisan érthető a logikája.

Bebalzsamozva az örökkévalóságnak – várva a feltámadásra

Hogyan jutottunk el innen a jelenbe? Az idei remeklés megértéséhez érdemes még egyet visszaugrani az időben.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.