Foci sport24

Mi köze a futball dinoszauruszának Bognár György kirohanásához?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nagy visszhangot váltott ki a Paks–Ferencváros NB I-es rangadó után Bognár György nyilatkozata: a szókimondó paksi tréner VAR- és játékvezetés-kritikus kirohanása az MLSZ-nél eltiltást érhet, és még a Fradi is beszállt a disputába Hajnal Tamás sportigazgató révén. Az eset kapcsán érdemes jóval mélyebbre ásni, egészen a labdarúgás szabályalkotó testületéig (IFAB) – a futballvilág egyik dinoszauruszáról van szó, amely az utóbbi években szokatlanul aktív lett, és ez rengeteg vitát váltott ki a sportban, amely bő évszázadon át a szinte teljes változatlansághoz szokott hozzá.

Ókonzervatív futball-luddita-e Bognár György? Igaza van-e Bognár Györgynek (vagy a hozzá hasonlóan VAR-kritikus Horváth Ferencnek)? Vagy ennél sokkal messzebb vezet az a játékvezetői döntések és a VAR használata apropóján kirobbant vita, ami a Paks–Ferencváros bajnoki miatt egészen az MLSZ fegyelmi bizottságáig elgyűrűzött?

Bognár nem egyenlő bánásmódra vonatkozó megjegyzései még nem feltétlenül váltottak volna ki szövetségi reakciót, de a világ egyetlen labdarúgó-szövetségénél sem engedi meg a fegyelmi bizottság, hogy manipulációt sejtessen egy szakvezető („Össze-vissza, manipuláltan húzgálják a vonalakat a játékosok lábánál leshatárra.”). Az MLSZ fegyelmi bizottsága vizsgálatot rendelt el, a Ferencváros részéről meg Hajnal Tamás sportigazgató szállt be a ringbe. A fővárosi zöld-fehérek sportvezetője szerint „olcsó húzás” volt bírózni, ráadásul a VAR hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb téves döntés szülessen a pályán.

Fel lehet fogni a polémiát úgy is, hogy

a VAR magyarországi bevezetése felszította hazánkban is a vitát, amelynek parazsa világszerte izzik: jó-e, ha technokrata irányba mozdul el a labdarúgás?

Paksi FC Facebook oldala Paksi FC – Ferencvárosi TC mérkőzés 2021. október 3-án

Csökkenti-e az élvezhetőséget a több szünet, a kérdéses esetek visszanézése és elbírálása? Tényleg megfosztja-e a videobíráskodás az eksztatikus gólöröm érzésétől a közönséget? Egyértelmű, érthető-e az interpretálásuk az egyre gyakoribbá váló szabályváltozásoknak? E kérdéseket világszerte sokszor körbejárták, egyértelmű válaszok pedig még nincsenek. Ráadásul könnyen lehet, hogy a közeljövőben egyre több változással, így vitatémával kell szembesülnünk. A labdarúgás bő évszázadig szinte teljesen rezisztens volt a változásokra – ez hozzájárult a sportág rendkívüli népszerűségéhez –, ám mióta szabályalkotó testülete, a FIFA-nál is régebben megalapított IFAB aktivizálta magát, felgyorsultak a reformok és sokasodnak az ütközéspontok. De mit kezd azzal egy sportág, ha felkavarják a megszokott állóvizet?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik