Mohos Márton / 24.hu
Foci sport24

Mi köze a futball dinoszauruszának Bognár György kirohanásához?

Nagy visszhangot váltott ki a Paks–Ferencváros NB I-es rangadó után Bognár György nyilatkozata: a szókimondó paksi tréner VAR- és játékvezetés-kritikus kirohanása az MLSZ-nél eltiltást érhet, és még a Fradi is beszállt a disputába Hajnal Tamás sportigazgató révén. Az eset kapcsán érdemes jóval mélyebbre ásni, egészen a labdarúgás szabályalkotó testületéig (IFAB) – a futballvilág egyik dinoszauruszáról van szó, amely az utóbbi években szokatlanul aktív lett, és ez rengeteg vitát váltott ki a sportban, amely bő évszázadon át a szinte teljes változatlansághoz szokott hozzá.

Ókonzervatív futball-luddita-e Bognár György? Igaza van-e Bognár Györgynek (vagy a hozzá hasonlóan VAR-kritikus Horváth Ferencnek)? Vagy ennél sokkal messzebb vezet az a játékvezetői döntések és a VAR használata apropóján kirobbant vita, ami a Paks–Ferencváros bajnoki miatt egészen az MLSZ fegyelmi bizottságáig elgyűrűzött?

Bognár nem egyenlő bánásmódra vonatkozó megjegyzései még nem feltétlenül váltottak volna ki szövetségi reakciót, de a világ egyetlen labdarúgó-szövetségénél sem engedi meg a fegyelmi bizottság, hogy manipulációt sejtessen egy szakvezető („Össze-vissza, manipuláltan húzgálják a vonalakat a játékosok lábánál leshatárra.”). Az MLSZ fegyelmi bizottsága vizsgálatot rendelt el, a Ferencváros részéről meg Hajnal Tamás sportigazgató szállt be a ringbe. A fővárosi zöld-fehérek sportvezetője szerint „olcsó húzás” volt bírózni, ráadásul a VAR hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb téves döntés szülessen a pályán.

Fel lehet fogni a polémiát úgy is, hogy

a VAR magyarországi bevezetése felszította hazánkban is a vitát, amelynek parazsa világszerte izzik: jó-e, ha technokrata irányba mozdul el a labdarúgás?

Paksi FC Facebook oldala Paksi FC – Ferencvárosi TC mérkőzés 2021. október 3-án

Csökkenti-e az élvezhetőséget a több szünet, a kérdéses esetek visszanézése és elbírálása? Tényleg megfosztja-e a videobíráskodás az eksztatikus gólöröm érzésétől a közönséget? Egyértelmű, érthető-e az interpretálásuk az egyre gyakoribbá váló szabályváltozásoknak? E kérdéseket világszerte sokszor körbejárták, egyértelmű válaszok pedig még nincsenek. Ráadásul könnyen lehet, hogy a közeljövőben egyre több változással, így vitatémával kell szembesülnünk. A labdarúgás bő évszázadig szinte teljesen rezisztens volt a változásokra – ez hozzájárult a sportág rendkívüli népszerűségéhez –, ám mióta szabályalkotó testülete, a FIFA-nál is régebben megalapított IFAB aktivizálta magát, felgyorsultak a reformok és sokasodnak az ütközéspontok. De mit kezd azzal egy sportág, ha felkavarják a megszokott állóvizet?

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Videó
Azt mondja, Mezey György olyan poszton játszatta, ami miatt Luis Figót később agyondicsérték a Realban. Van egy olyan szólógólja, hogy elindul a félpályáról, és dőlnek a védők, mintha csak Messit vagy Maradonát látnánk. Pisont István a vallásosságáról, a cigány származása miatti nehézségekről, az argentin és a magyar gyerekek fociszeretete közti különbségről is mesélt Kadarkai Endrének.
Még Marco Rossit is meglepte a magyar válogatott feltámadása a Wembley-stadionban – igaz, ehhez kellettek a tompa, életlen angolok is. Iksz az Eb-ezüstérmes otthonában, ahol 1953 után először szereztünk pontot. Kiss Tibor Noé szubjektív osztályozókönyve, Nagy Ádám-ódával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.