Foci sport24

Közelgő vb-selejtezők: megmutathatja Rossi és csapata, hogy mit tanult az albániai zakóból

Franc Zhurda / MTI / AP
Franc Zhurda / MTI / AP
Október második hetében folytatódnak a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezői: Magyarország előbb zárt kapuk mögött fogadja Albániát, majd a Wembleybe, az angol csapat otthonába látogat. A két októberi fordulóban eldől, lesz-e számolgatni való novemberre – a magyar válogatott már matematikailag is elveszítheti továbbjutási esélyeit –, és az egyik legérdekesebb kérdés az lesz: hogyan fejti meg Marco Rossi és csapata az albán feladványt? Egy hónapja nem sikerült Szalai Ádám pótlását megoldani, és támadójátékot „csiholni”, az albániai mérkőzés tanulságaiból viszont lehetett tanulni.

Ugyanaz a feladat, ugyanaz az alapprobléma, más lesz-e a megoldás? – ez talán a legfontosabb kérdés a magyar válogatott Albánia (október 9.) és Anglia (október 12.) elleni világbajnoki selejtezői előtt. A vb-selejtezők szeptemberi etapja rémes volt: az Eb-szereplés után jókora csalódást keltett az angolok elleni 4-0-s meg az albánok elleni 1-0-s vereség, és az Andorra elleni 2-1-es győzelem (pláne a második félidő képe miatt) sem jelentett igazi szépségtapaszt. Októberben Albánia lesz az első ellenfél – a Puskás Aréna lelátója az angolok elleni rasszista incidensek és bedobálás miatt a FIFA fegyelmi bizottsága döntésének értelmében üresen marad –, aztán jön az angolok elleni találkozó a Wembleyben. Marco Rossinak és stábjának megint ki kellene találnia valamit Szalai Ádám pótlására és a támadójáték felpezsdítésére, miközben mindenki tisztában van vele: a magyar csapatnak csak az albánok elleni győzelem adhat reményt halvány továbbjutási esélyei megőrzésére. Valószínűtlen, hogy jó helyzetbe tudja magát manőverezni a válogatott az októberi találkozókon, legrosszabb esetben viszont már matematikai esély sem lesz az utolsó két selejtezőn.

Nem kellene elszállni

Az Eb- és a vb-selejtezősorozat más kávéház, utóbbiból jóval nehezebb továbbjutni, hiszen ehhez a csoport első két helyét kell(ene) elérni, ez pedig az 1998-as vb-kvalifikáció óta egyszer sem sikerült a magyar válogatottnak. A szeptemberi botladozás ráadásul kimondottan rossz helyzetbe is hozta a magyar csapatot: a Budapestre látogató albánok a csoport második helyén állnak 2 pont előnnyel a mieink előtt, és a továbbjutáshoz még az sem biztos, hogy elég lenne, ha a válogatott legyőzné az albánokat, San Marinót, illetve (idegenben) Lengyelországot vagy Angliát. Utóbbi ráadásul olyan bravúr lenne, amire éles helyzetben alig-alig van példa az utóbbi időben – a 2010-es vb-selejtezőkön Dániában aratott 1-0-s győzelem is akkor jött, amikor már mindkét csapatnak mindegy volt az eredmény.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik