Varga Jennifer / 24.hu
Foci

Fejlődést mutat a Fradi, de ezen a szinten még ez is kevés

Egyre inkább látszik Peter Stöger keze munkája a Ferencváros játékán, ami élvezhetőbb focit eredményez, de ez egyelőre még nem párosul több góllal és győzelemmel az Európa Liga csoportkörében. A Fradi-Betis meccs elemzése.

A Leverkusenben elszenvedett 2-1-es vereség után csütörtök este a spanyol Real Betisszel csapott össze a Ferencváros az Európa Liga csoportkörének második fordulójában. Németországban sem Laidouni, sem Botka nem léphetett pályára, így kényszerből  Civic került harmadik belső védőként bal oldalra, míg Zubkov védte a bal szárnyat, hiszen Peter Stöger nyilván taktikai okokból az NB I-ben megszokott négyvédős rendszer helyett védekezésben 5-3-2, míg támadásban 3-5-2-es felállásban küldte pályára csapatát.

Ezúttal azonban már Botka és Laidouni is rendelkezésre állt, így az FTC talán a pillanatnyi legerősebb tizenegyével várta a kezdősípszót, és e megállapítást az sem cáfolja, hogy Tokmac helyett az utóbbi mérkőzéseken pazar formát mutató Uzuni kezdett ezúttal.

A Real Betis jelenleg a 7. helyen áll hazája bajnokságában, de csak két pontra van a dobogótól. A La Ligában kifejezetten magasra tolt és agresszív presszingből kikényszerített labdaszerzések után próbálja rendezetlen védelem ellen támadni a kaput, a játékstílusból adódóan átlagban 6,1 passzt enged, míg el nem veszi ellenfelétől a labdát. Ugyanakkor a több nemzet válogatott játékosát felsorakoztató kerete tökéletesen visszaadja a spanyol futballfilozófia alapelvárását: a tökéletes technikai tudást, a rendkívüli labdabiztosságot Így képes türelmes, pontos passzolgatás után gyors ritmusváltással is feltörni ellenfelei védelmét.

Manuel Pellegrini mindehhez általában a 4-2-3-1-es felállást használja. A Betis bő és erős kerete lehetőséget adott a 68 éves chilei edzőnek arra is, hogy a hétvégi, Villarreal elleni bajnoki előtt ezúttal több olyan játékosát is bevesse, akik az utóbbi hetekben kevesebbet játékpercet kaptak. Csütörtök este a múlt vasárnapi, Getafe elleni győztes (2-0) találkozóhoz képest ezúttal Claudio Bravo helyett Rui Silva állt a kapuba. Előtte a Bellerin-Pezzalla-Gonzalez-Miranda négyesből a Montoya-Pezzella-Bartra-Moreno kvartett húzta meg a védővonalat, míg a középpályán William Carvalho helyett Akouokou – inkább hatos pozícióban – és Guido Rodriguez helyett Guardado – klasszikus nyolcasként – felelt a labdakihozatalokért és a kapcsolatért az inkább támadó felfogású Rodri, Fekir, Joaquín trió, illetve a középcsatár, Iglesias közt. Mivel e támadószekcióban is csak Fekir lépett pályára a múlt hétvégén,

Pellegrini összesen kilenc helyen változtatott csapatán a Ferencváros ellen.

A meccs

Az első félidőben azt talán némi meglepetéssel tapasztalhattuk, hogy a Betis nem olyan elánnal, főképp nem olyan magasan erőltette a letámadást, mint szokta. Ennek két oka lehet.

  • A pozitív megközelítés: Pellegriniben mély nyomot hagyott a Leverkusenben szerzett gyors kontragól a Fraditól, ezért óvatosságra intette labdarúgóit.
  • A reálisabb: a 41. évét taposó sevillai ikon, Joaquín, és a 165-szörös mexikói válogatott, de már szintén nem fiatal, 36 éves Guardado pályára vezénylésével meg sem próbálta a komoly sprintmennyiséget igénylő, ezért rendkívül fárasztó magaspresszinget, így az átlagosnál alacsonyabb fordulatszámon pörögtek játékosai.
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.