Foci sport24

Több a légiós, mint az eredmény: kupacsapataink fölött a Fradi tartja az ernyőt

MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek
A már biztosan BL- vagy EL-főtáblás Ferencvároson kívül minden magyar futballkupacsapat számára véget ért a 2021–2022-es nemzetközi szereplés: a MOL Fehérvár FC már az első akadályon fennakadt, a Puskás Akadémia és az Újpest FC a másodikon. Az Európa Konferencia Liga által nyújtott lehetőséggel egyik csapat sem tudott élni, és előfordult az, ami soha korábban: egyetlen mérkőzés sem akadt, amelyen a kezdőcsapatban magyar játékosok lettek volna többségben.

Kiemelkedő nemzetközi szereplésével a Ferencváros ernyőt tart a többi magyar kupacsapat fölé: míg a zöld-fehérek az egymást követő harmadik főtáblás szereplésükre készülnek (a svájci Young Boys elleni párharc eredményétől függ, hogy Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-főtábla lesz belőle), a Fehérvár, a Puskás Akadémia, majd az Újpest is kiesett. Egyik se szépen: a Fehérvár kínos vereséget szenvedett idegenben az örmény Ararattól, a Puskás Akadémiát kétszer lenullázta a lett RFS, az Újpestet kiütötte a svájci Basel – az utóbbi eredmény papírforma volt, inkább a különbség a fájó.

Mindezt úgy, hogy – a magyar klubfutball történetében először – egyetlen kupacsapatunk sem küldött pályára egyik mérkőzésén sem magyar többségű kezdőtizenegyet,

a hazai játékosoknak jutó játékpercek száma pedig a negyven százalékot sem érte el.A Fradi felmutathat a táblára

A kupacsapatok közül a Ferencváros mutathat felfelé egyedüliként, mondván, „nézzetek a táblára!” Már csak azért is, mert a magyar rekordbajnok az elmúlt három idényben több győzelmet (13) és több sikerrel megvívott párharcot (10) tett be a közösbe, mint az összes többi kupainduló együttvéve (9, illetve 9), nem beszélve az egymás utáni három főtáblás szereplésről. Egymás után negyedszer szerepelhet magyar klub csoportkörben (egyszer a Fehérvár, háromszor az FTC vívta ki a feljutást), ami az eddigi legjobb sorozat, ugyanakkor ez sem tudja elleplezni azt, hogy hiába erősödött meg infrastrukturálisan és anyagilag rendkívüli mértékben a magyar labdarúgás, ezt (még?) csak egy csapata révén tudja nemzetközi sikerekre váltani.

Mohai Balázs / 24.hu

A Ferencvárosnál is rendre felvetődik, hogy nagyon kevés magyar kap szerepet (Lovrencsics Gergő távozásával, Sigér Dávid súlyos sérülésével ebben az idényben várhatóan még kevesebb fog), ugyanakkor a zöld-fehérek olyan szintű ellenfelekkel, olyan célokért játszanak, amelyek indokolhatják a rengeteg légióst, különösen úgy, hogy sokan közülük kiemelkednek a mezőnyből. Viszont ezek szerint a magyar mezőny – akár a Ferencváros maga – nem tud kinevelni olyan játékosokat, akik ezen a szinten megfelelnének, vagy annyira sokat kérnek az értékes futballistákért, hogy az Üllői útiak ennél jobb ár/érték arányú spílereket találnak máshol.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik