Foci sport24

Európai Szuperkupa: a két Moreno összezavarta a Chelsea-t, de így is a londoniaké lett a trófea

Visionhaus / Getty Images
Visionhaus / Getty Images
Unai Emery, akárcsak az Európa Liga-döntőre, ismét remekül felkészítette a Villarrealt, de egy váratlan kapuscserének is köszönhetően Thomas Tuchel és a Chelsea örülhetett az 1-1-et követő tizenegyespárbaj után. Elemzés.

A Chelsea és a Villarreal számára is fontos volt az Európai Szuperkupa, de nagyon különböző szempontból. A londoniak ugyan az elmúlt évtizedben számos trófeával bővítették a vitrinjüket, köztük két bajnoki címmel, valamint két-két Európa Liga- és Bajnokok Ligája-serleggel, de éppen ezért hiába volt többször is alkalmuk megnyerni a hazai vagy éppen a nemzetközi szezont felvezető Szuperkupa-meccset, ez 2009 óta egyszer sem jött össze.

A Villarreal ezzel szemben az előző évad végén a Manchester United legyőzésével szerezte meg 98 éves fennállásának első trófeáját, így a szerda esti találkozó a spanyolok számára egyértelműen többet jelentett a szezont felvezető mérkőzésnél. Ráadásul a csapattal tavasszal történelmet író Unai Emery korábban a Sevilla edzőjeként hiába ülhetett a kispadon kétszer is az Európai Szuperkupa-mérkőzésen, együttese mindkét alkalommal alulmaradt.

A szezonra és a meccsre történő felkészülés egyik csapatnak sem ment zökkenőmentesen, ugyanis a londoniaknak egy, míg a Villarrealnak három mérkőzést is le kellett mondania koronavírus-fertőzés, vagy annak gyanúja okán. Mindennek a tetejébe az Európa-bajnokság, a Copa América és az olimpia miatt egyik társaság sem készülhetett teljes kerettel az idényre.

Ennek is köszönhetően Thomas Tuchel kezdőcsapata hat helyen is változott az előző szezont lezáró BL-fináléhoz képest. A kapuban ezúttal is Edouard Mendy kezdett, a megszokott 3-4-2-1-es alakzatban viszont a védelembe bekerült Antonio Rüdiger mellé az előző szezont a francia bajnokságban kölcsönben töltő, és a Kékek felnőttcsapatában tétmeccsen itt bemutatkozó Trevoh Chalobah, valamint az átigazolási időszak végéig jó eséllyel távozó Kurt Zouma is.

A szárnyvédők pozícióját ezúttal Reece James és Ben Chilwell helyett Callum Hudson-Odoi és Marcos Alonso töltötte be. A pálya közepén N’Golo Kanté társa most Mateo Kovacic volt, elöl pedig a német válogatott Kai Havertz és Timo Werner mellé Hakim Ziyech került be.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik