Central Press / Hulton Archive / Getty Images
Foci sport24

Amikor még az olimpia volt a futball csúcsa: a bíró a döntőben a világ legjobb fociját látta, és visszavonult

Szépíthetjük a dolgot akárhogy, de az olimpiai férfi labdarúgótorna nem releváns esemény már jó ideje. Többségében utánpótláskorú játékosok rúgják a labdát egy olyan viadalon, amely nincs benne a FIFA versenynaptárában. A futball periférikus szerepet játszik az ötkarikás forgatagban, ám volt egy olimpiai torna, amely csúcsjátékosok csúcsfutballját hozta, olyannyira, hogy a döntő játékvezetője azt mondta: visszavonul, mert jobb mérkőzést nem élhet át. Irány az időgéppel Amszterdam, 1928 és benne a foci, amely világbajnoki szintű volt.

Tegye fel a kezét, aki kapásból tudja az Egyiptom–Argentína, a Románia–Dél-Korea vagy a Szaúd-Arábia–Németország mérkőzés eredményét a tokiói olimpia férfi labdarúgótornájáról! Aligha lenne kézerdő a levegőben. Hiába szerepelnek befutott sztárok és Eb-szereplők Tokióban, hiába vannak utánpótláskorú kiscsillagok a keretekben, az olimpiai foci csak B listás rendezvénynek számít.

Mindig is ez volt a legnagyobb baja – vagy ha nem is mindig, a harmincas évektől bizonyosan.

A labdarúgás alapsportága az ötkarikás programnak, 1896 és 1932 kivételével mindig volt futball a játékokon, a férfiak mellé 1996-ban a nők is csatlakoztak.

De ritkán volt csúcssportága az olimpiai programnak, mivel egyszer sem gyűltek össze hiánytalanul a világ legjobb csapatai.

Az első vb-ig (1930) az olimpia győztesét könyvelték el a nem hivatalos világbajnoknak, ám azt követően az ötkarikás esemény presztízse esett, hiszen a világbajnokság lett a válogatottaknak szervezett első számú rendezvény, amelyen a profik is szerepelhettek. A második világháború után az olimpia a keleti blokk játszótere lett, 1948 és 1980 között öt kivételével az összes érem az amatőrként szereplő szocialista országok csapatainál landolt, a magyar válogatott három arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmével ekkor vált az ötkarikás viadal legeredményesebb együttesévé.

A barcelonai játékoktól (1992) kezdve az olimpián U23-as futballisták szerepelhetnek, Tokióban U24-esek vannak a keretekben, három túlkorossal.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!