Székelyhidi Balázs / MOL FEHÉRVÁR FC
Foci

Fehérvári kupakudarc: 1509 méteren focizni nagyon nem ugyanaz, mint 118 méteren

Csütörtök délután a Konferencia Liga első fordulójából az örmény Ararat FC ellen egy gyönyörű szabadrúgásgól és egy kapuskirugást követő védelmi megingás következményeként (2-0) a MOL Fehérvár FC 3-1-es összesítéssel simán kiesett.

Az újonnan létrehozott, Európa harmadik számú kupasorozatának számító Konferencia Ligában a klubvezetés és Szabics Imre vezetőedző is minden bizonnyal inkább csoportkörről álmodott, mint azonnali arculcsapásról, így finoman fogalmazva meglepetés a korai búcsú. Még akkor is, ha a felkészülés rövidre, és az Európa-bajnokságon résztvevő játékosok kényszerű távolmaradása, pihenése, későbbi munkába állása miatt keszekuszára is sikeredett.

Szabics a mérkőzést megelőzően a Molcsapat.hu oldalon azt mondta, „csak a továbbjutás fogadható el a magyar bronzérmestől”, míg a klubhonlapnak még közvetlenül a mérkőzés előtt is optimistán nyilatkozott:

Ha képesek vagyunk a tudásunk legjavát nyújtani, és nagy tempót diktálni a pályán, akkor megnyerhetjük az Ararat elleni visszavágót.

A vezetőedző közvetlenül a csütörtöki vereség után szinkronban önmagával így értékelt:

Azt terveztük, hogy többet birtokoljuk, és nagy tempóban járatjuk a labdát, de lassan játszottunk.

A futballelemzők nyilvánvalóan összeállításbeli, játékszerkezeti, netán taktikai, mentális okokat fejtegetnek most annak magyarázataként, miért járatta a Fehérvár a meccsen egyre lassabban, körülményesebben, olykor tanácstalanul a labdát, miért láttuk azt, amit Szabics végül szintén megállapított: „Elmondtam a meccs előtt is, a sikerhez százszázalékos teljesítményre lesz szükség, a határainkig kell elmennünk, ez sajnos nem történt meg”.

Más kérdés, hogy hol van ez a határ, ha a körülményeket is figyelembe vesszük. Lehet itt ugyanis egy teljesen más, a futballhoz kevésbé köthető, mégis objektív oka a tompaságnak, amely, ha fel nem is menti az edzői stábot és a játékosokat a csúfos kiesés felelőssége alól, de egyfajta magyarázatot szolgáltathat a Gyumriban látottakra.

A nagy tempóhoz ugyanis oxigén kell. Másképp: ha kevesebb oxigént szállít a szervezeted, sem a fizikai, sem a mentális teljesítőképességed határa nem ott lesz, ahova korábban vártad.

Székelyhidi Balázs / MOL FEHÉRVÁR FC

1509 méter nem 118 méter!

A Fehérvár június 12-24. között az ausztriai Bad Waltersdorfban, 291 méterrel a tengerszint felett készült a szezonra és a kupasorozatra. A csapat előtte és utána is a 118 méteren fekvő Fehérváron edzett hazai környezetben.

Ugyanakkor a június 15-i sorsolás óta nyilvánvaló, hogy miközben az Ararat FC eredetileg Jerevánban játssza a meccseit, a visszavágóra nem az örmény fővárosban (a tengerszintről érkező szervezet számára még tolerálhatóbb 990 méteren, bár az is olyan, mintha a Kékestetőn meccselnél), hanem onnan 120 km-re északra, a török-örmény határ mellett fekvő Gyumriban, 1509 méterrel a tengerszint felett kerül sor.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Videó
Azt mondja, Mezey György olyan poszton játszatta, ami miatt Luis Figót később agyondicsérték a Realban. Van egy olyan szólógólja, hogy elindul a félpályáról, és dőlnek a védők, mintha csak Messit vagy Maradonát látnánk. Pisont István a vallásosságáról, a cigány származása miatti nehézségekről, az argentin és a magyar gyerekek fociszeretete közti különbségről is mesélt Kadarkai Endrének.
Még Marco Rossit is meglepte a magyar válogatott feltámadása a Wembley-stadionban – igaz, ehhez kellettek a tompa, életlen angolok is. Iksz az Eb-ezüstérmes otthonában, ahol 1953 után először szereztünk pontot. Kiss Tibor Noé szubjektív osztályozókönyve, Nagy Ádám-ódával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.