Nem a sokakat kiborító tizenegyes volt Dánia veszte az angolok ellen

Ezúttal ugyan hátrányba került, de ennek ellenére sem roppant össze az angol válogatott, amely higgadt és okos játékkal ejtette ki Dániát, és jutott be az Európa-bajnokság fináléjába. Elemzés.

Az Európa-bajnokságok története során korábban az Anglia által elért legjobb eredmény egy harmadik hely volt 1968-ban, amikor még csak összesen négy válogatott versengett a trófeáért. Az 1996-os hazai rendezésű Eb-n a németek elleni párharcban sorsdöntő tizenegyest hibázó Gareth Southgate most viszont nemcsak zsinórban két nagy tornán is elődöntőbe vezette a hazáját, de úgy sikerült ezt elérnie, hogy csapata az eddig lejátszott hat mérkőzés alatt egyetlen pillanatra sem veszítette el a kontrollt.

Kapcsolódó
Schmeichelt lézerfénnyel zavarták az angol szurkolók
De mit tehetett volna a játékvezető ilyen esetben?

A torna meglepetéscsapata, a teljesítménye alapján jogosan magasztalt Dánia ellen az volt a legnagyobb kérdés, hogy mihez kezdenek a kapott gól nélkül álló angolok, amikor egyszer hátrányba kerülnek, és rohanniuk kell az eredmény után. A Southgate által alkalmazott felfogásnak – mely szerint fontosabb a meccset kapott gól nélkül lehozni, mint fékevesztetten támadni – megvan az a hátránya a futballban, hogy az ellenfél akár még „véletlenül is” be tud találni, ami könnyen boríthatja az előzetesen felvázolt tervet. A gól pedig jött, amikor Mikkel Damsgaard az első félidőben becsavarta a labdát szabadrúgásból Jordan Pickford kapujába, de ahelyett, hogy az angolok pánikoltak és rohantak volna előre, megnyitva a területet a kontrázni igyekvő dánok előtt, a továbbiakban is tartották magukat a tervhez, és végül, ha hosszabbításban is, de felőrölték az ellenfelüket.

Southgate-et nehéz lenne óriási taktikai újítónak nevezni, de már csak ez a hozzáadott értéke kiemeli az elmúlt évtizedek angol szövetségi kapitányainak sorából.
És bár Southgate nem egy guardiolai értelemben vett futballfilozófus, de az adott mérkőzésre a stábja segítségével mindig kiválóan felkészül, és ha kell, akkor ennek megfelelően alkalmazkodik is az ellenfeléhez. Épp ezért a Dánia elleni összecsapás előtt taktikai szempontból a legfontosabb kérdés az volt, hogy a német válogatotthoz hasonlóan 3-4-3-as felállást alkalmazó együttes ellen Southgate ismét előveszi-e a háromvédős felállást, ahogyan tette azt a legjobb tizenhat között lejátszott mérkőzésen. Akkor a döntése hátterében a veszélyes német szárnyvédők, Robin Gosens és Joshua Kimmich semlegesítése állt, itt pedig az Európa-bajnokságon a támadásokat kiválóan segítő Joachim Maehle okozhatott volna fejfájást bal oldali szárnyvédőként Angliának.

Southgate viszont maradt a torna többi mérkőzésen is alkalmazott 4-2-3-1-nél, így a kezdőcsapatban sem történt drasztikus változás. A kapuban ezúttal is Pickford foglalt helyet, előtte pedig a védőnégyes Kyle Walkerből, John Stonesból, Harry Maguire-ből és Luke Shaw-ból állt. A középpályán stabilitást biztosító Declan RiceKalvin Phillips kettős ezúttal is ott volt a csapatban, előttük pedig az Ukrajna elleni meccshez hasonlóan Mason Mount szerepelt. A bal oldalon nem volt kérdés, hogy a torna egyik legjobb játékosa – és az angolok házi gólkirálya – Raheem Sterling kezd, ahogy az egyre inkább formába lendülő csapatkapitány, Harry Kane pozíciója sem volt megkérdőjelezhető. Az egyetlen kérdéses pont így a jobb oldal maradt, ahol az előző meccsen Jadon Sancho helyettesítette Bukayo Sakát, aki viszont felépülve visszakerült a kezdőbe, a cselezőkészsége és a sebessége mellett valószínűleg a remek védőmunkájának is köszönhetően.

Dániánál szintén adta magát a kezdőcsapat, és bár Kasper Hjulmand a mérkőzések közben, vagy akár adott játékszituációkban szeret módosítani az alapfelállásának, de az első csoportkörben látott 4-3-3 óta a dánok minden meccsen következetesen 3-4-3-as felállásban léptek pályára, nem kis mértékben Christian Eriksen sajnálatos kiválása miatt. Csupán két poszton volt esélye változtatásnak, de végül ugyanaz a kezdő tizenegy lépett pályára, mint a Csehország ellen sikerrel megvívott összecsapáson. Kasper Schmeichel előtt a három belső védő Andreas Christensen, Simon Kjaer és Jannik Vestergaard volt, a szélességet a bal oldalon a csapat és az Európa-bajnokság egyik legjobbja, Maehle biztosította, míg a másik oldalon Jens Stryger Larsen megőrizte a helyét Daniel Wass-sal szemben. A pálya közepén a Pierre-Emile Höjbjerg és Thomas Delaney által alkotott tengely ezúttal is összeállt, míg elől Damsgaard és Martin Braithwaite támogatta a szélről Kasper Dolberget, aki tartósan befoglalta a középcsatár pozícióját, kispadon tartva ezzel Yussuf Poulsent.

Anglia tehát nem próbált meg játékrendszert váltva 3-4-3-ban egy az egyben védekezni a dánok ellen, hanem némi kockázatot vállalva Southgate csapata 4-3-3-as alakzatban igyekezett magas letámadással gátat szabni a kibontakozó dán akcióknak. A három támadó, Sterling, Kane és Saka egy az egyben támadták le a dán középhátvédeken, míg a középpályán Höjbjergre és Delaney-re Mount és Phillips ügyelt, mögöttük pedig Rice feladata volt, hogy semlegesítse a támadósorból visszalépő játékost, aki a legtöbbször Damsgaard volt.

Így pedig ahogy az várható is volt, Dánia elsősorban a szárnyvédői segítségével próbálta felépíteni a támadásait. Ennél a jelenetnél viszont látszik, hogy amint a jobb oldalon Stryger Larsen megkapta a labdát, Luke Shaw balhátvédként azonnal megtámadta, mögötte pedig a Walker, Stones és Maguire balra tolódott, hogy egy az egyben védekezzenek a dán támadókkal szemben, és lezárják a magasan fellépő Shaw mögött megnyíló területet.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
BelépekMég nem regisztráltam