Foci sport24

Német–magyar: az igazi csoda elmaradt, de így is az eddigi legjobbját nyújtotta a csapat

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Hiába vezetett sokáig Marco Rossi együttese a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának sorsdöntő meccsén, végül a továbbjutás helyett csak újabb bravúros döntetlent sikerült kiharcolnia. Az ismételt pontszerzés azonban egy látványos fejlődési folyamat eredménye. Elemzésünk.

Alig szűk tíz perc választotta el a magyar válogatottat attól, hogy továbbjusson az Európa-bajnoki csoportjából a legjobb tizenhat közé. Abból a négyesből, amelyben ott volt a címvédő és a legutóbbi két világbajnok. Éppen ezért

a torna kezdete előtt semmiféle, vagy csak nagyon minimális elvárásokat lehetett támasztani a csapattal szemben, amely végül nem csak gólt és pontot szerzett, hanem valóban közel járt ahhoz, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb sikerét érje el.

Ráadásul a három lejátszott mérkőzésen az is világosan látszódott, hogy Marco Rossi csapata egyre jobb és jobb lesz. Az első, portugálok elleni meccsen többnyire még csak a stabil, jól megszervezett védekezést lehetett kiemelni, miközben valódi helyzetet egyáltalán nem sikerült kidolgozni egy les miatt jogosan elvett gólon kívül. A franciákkal szemben szintén jól működött a rendszerszintű védekezés, de már labdás játékban is sikerült előre lépni, s a tetejébe az ellenfél szerkezeti hiányosságait is könyörtelenül megbüntette a magyar csapat.

Végül pedig elérkeztünk a németek elleni, utolsó meccshez, amelyen már nem csupán két gólig sikerült eljutni: a három közül ezen a találkozón adtunk a legkevésbé esélyt az ellenfélnek a gólszerzésre. Az xG-mutató szerint a portugálok ellen 2,4 (+ 1 tizenegyes), a franciák ellen 2,2, míg a németek ellen 1,9 volt az ellenfél várható góljainak száma a kialakított helyzetek mennyiségét és minőségét figyelembe véve. Ugyanakkor a magyar válogatott várható góljainak száma az első meccsen 0,2, a másodikon 0,5 míg a harmadik összecsapáson már 0,6 volt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik