Foci sport24

Magyarország–Portugália: …és akkor jött Renato Sanches

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A magyar csapat jól tartotta magát a címvédő ellen egészen az budapesti Európa-bajnoki csoportmeccs meccs hajrájáig, de végül egy jól időzített csere meghozta a sikert Portugália számára. Elemzés.

„A 84. percig nem kaptunk gólt, aztán viszont hármat is. Lehet gólt kapni, de utána is meg kell őrizni a tartásunkat. Lehet, hogy van háromgólnyi különbség a két csapat között, de ebben a formában fáj, hogy a 84. percben még 0-0 volt.”  – fogalmazott Marco Rossi a Portugália ellen 3-0-ra elveszített mérkőzés után, és ha összességében nézzük a 90 percet, akkor ez a viszonylag nagy arányú portugál győzelem is reálisnak mondható, de azt bátran ki lehet jelenteni, hogy nem vallott szégyent a magyar válogatott az Európa-bajnokság halálcsoportjának első meccsén.

Előzetesen sokan azt várták, hogy a magyar csapatnak ezen a meccsen lesz a legnagyobb esélye a pontszerzésre annak ellenére, hogy az elmúlt években alaposan megerősödött a portugál válogatott kerete. A 2016-os Eb-elsőség óta többek között Bernardo Silva, Bruno Fernandes, vagy épp Diogo Jota került be a keretbe, nem is beszélve a Premier League-ben az év játékosának megválasztott Rúben Diasról, na meg az ezt a meccset a kispadról végignéző Joao Félixről.

A kispadon azonban még mindig az a Fernando Santos ül, aki elsősorban a biztonságra helyezi a hangsúlyt. És bár a támadósorban jelenlévő minőség miatt a portugál csapat olykor képes átgázolni gyengébb ellenfelein, a Marco Rossi kezei alatt az elmúlt három évben rendkívül szervezetté váló magyar válogatott reménykedhetett abban, hogy képes lesz kimozdítani a komfortzónájából jóval magasabb játékerőt képviselő ellenfelét.

Ennek érdekében Rossi nem is húzott váratlant, ami a kezdőcsapat összeállítását illeti, és a mostanra alaposan bejáratott 3-5-2-es felállás mellett tette le a voksát. Az Írország elleni, utolsó felkészülési meccshez képest is mindössze három helyen változott a kezdő, így a kapuban természetesen Gulácsi Péter állt, a védelem tengelyében Willi Orban és Szalai Attila mellett ezúttal Botka Endre kapott lehetőséget, míg a szárnyvédő pozícióban Lovrencsics Gergő és Fiola Attila szerepelt. Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt sérülése miatt a középpálya okozta a legnagyobb fejtörést Rossinak, és itt végül a Ciprus és Írország ellen meggyőző teljesítményt nyújtó Schäfer András kezdett Nagy Ádám és Kleinheisler László mellett. A csatárkettős pedig szinte adta magát, a sérüléséből szerencsére felépülő Sallai Roland lett a csapatkapitány, Szalai Ádám párja.

A másik oldalon szintén nem találkozhattunk túl nagy meglepetéssel, Santos 4-3-3-as felállásban egy kivétellel az általa leginkább preferált tizenegyet küldhette pályára. A kaput az AS Romával hírbe hozott Rui Patrício őrizte, előtte közvetlenül – a csapat vezéregyéniségeként – a rutinos Pepe és a Manchester Cityvel kiváló idényt futó Rúben Dias játszott. A balhátvéd a támadásokat kiválóan segítő Raphael Guerreiro lett, míg a másik oldalra a koronavírusos megbetegedés miatt a keretből is kikerülő Joao Cancelo helyére Nelson Semedo került be.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik