Renard Eric / Corbis via Getty Images
Foci

Bordeaux színesben – egy három évtizedes futballélmény mai szemmel

Mindenkinek megvannak a saját fociklasszikusai, még akkor is, ha esetleg rajta kívül nem sokan gondolják ugyanúgy. Számomra például érdekes hogy mennyire öregedett jól, vagyis mekkora élmény három évtized újranézni a Tiganával és Scifóval felálló Bordeaux párharcát a mindig masszív szovjet sztárcsapattal, a Dnyepr Dnyepropetrovszkkal.

Az előzmények

Még a koronavírus-járvány első hulláma idején vált népszerűvé a footballia.net nevű oldal, amelyen eszméletlen mennyiségű régi futballmeccs található meg teljes egészében. Akkor ugyebár teljesen leállt a labdarúgás is, ezért különösen sokan kaptak rá nosztalgiázásra, és ez a „jó szokás” az élet újraindítása után is megmaradt. Mivel a most a végéhez közeledő futballidény az üres lelátókkal nem volt nagy élmény, még mindig jó az évtizedekkel ezelőtti, „rendes” atmoszférájú meccsekkel vigasztalódni. Így jutottam el régi vb-klasszikusokon és más legendás mérkőzéseken keresztül ahhoz a 32 és fél évvel ezelőtti kupameccshez, amely a saját focimitológiámba az egyik legnagyobb valaha volt futballélményként vonult be. Egy Girondins Bordeaux–Dnyepr Dnyepropetrovszk UEFA Kupa-meccshez. (Amúgy ez a YouTube-on is fent van, alább meg is nézhető.) Furcsán hathat, de megmagyarázom.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
A belgák végső győzelmére kevesen fogadtak volna, de a továbbjutásukat a csoportból szinte mindenki biztosnak gondolta. A csúfos világbajnoki szereplés nagy valószínűséggel az aranygeneráció végét is jelenti.
Az iráni válogatott eddigi vb-szereplését körbelengi az ország belpolitikai helyzete, a női jogok melletti kiállás. Az USA elleni, a továbbjutásról döntő csoportmeccset megelőzően az amerikai szövetség ráadásul azzal kavart újabb indulatokat, hogy a mérkőzést beharangozó közösségi posztban leretusálta Irán zászlajáról az 1983 óta használt hivatalos állami címert.