Franck Fife / Pool / AFP
Foci sport24

A Benzema-sztori: a center, aki Deschamps utolsó jokere

Didier Deschamps, a francia futballválogatott szövetségi kapitánya félretette korábbi sérelmeit, és meglepőt húzott. Ám a döntés időzítése és Karim Benzema válogatottbéli múltja kétkedésre ad okot.

Claude Onesta a francia csapatsportok legsikeresebb edzője. A férfi kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya két olimpiát, és három-három világ-, valamint Európa-bajnoki címet nyert együtteseivel.

Önéletrajzi könyvében kiemel egy történetet arról, hogyan készült fel a 2008-as ötkarikás játékokra: úgy mérlegelt, hogy az agresszív területvédekezésben jártas horvát válogatott legyőzéséhez szüksége lesz egy olyan kézilabdásra, aki gyorsan át tudja majd forgatni a játékot a túloldalra, ezzel megkerülve a horvát csapatblokkot. Választása a balkezes Cédric Burdet-re esett, akivel amúgy kutya-macska viszonyban volt, korábban többször negligálta, ami miatt Burdet többször nyilvánosan is kifakadt, a csapattagok pedig emiatt nem rajongtak érte, Onesta mégis beválogatta. Számítása bejött: a legfontosabb pillanatban Burdet pontosan azt hozta, amire Onesta vágyott. A horvátok elleni meccs hőse lett, és a francia csapat később az olimpiát is megnyerte. „Az én dolgom nem az, hogy népszerű döntéseket hozzak – írja Onesta. – Az én dolgom az, hogy beválogassam a Cédric Burdet-ket.”

A kérdés az, hogy Didier Deschamps is meghozta-e a maga Burdet-döntését.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!