Mohos Márton / 24.hu
Foci sport24

Tatabányán üveges és képkeretező a leghűségesebb magyar futballista

Közel négy évtizede, negyvenegy évesen, ötszáztíz NB I-es bajnokival a lábában vonult vissza. Szabó Györgynél jártunk. Portré.

Mint tudjuk: a futball a hűségről szól. S e hűség legfelső foka: a klubhűség. A klubhűség magyarországi élő szobrát, a nyolcvanadik évét taposó Szabó Györgyöt egy tatabányai maszek képkeretező műhelyben találni meg. Idehaza ő az első labdarúgó, aki eljutott az ötszáz első osztályú bajnokiig, ráadásul ezt egyetlen egyesület, a Bányász színeiben érte el.

Felvidéki mezővárosban, Gútán született 1942 áprilisában, a háború után egy éjjel két bőrönddel, csónakon szökött át családja Magyarországra. Szőnyben leltek lakhatásra, apja kőművesként építette az olajgyárat, édesanyja a háztartást vitte.

Gyuri végigcselezte magát az életen.

Mióta eszét tudja, a labda az első, minden életkorból van focis sztorija; focizott óvodásként, focizott kisiskolásként, focizott nagyiskolásként, focizott lakatos tanoncként. Alsóban hegedülni íratták be a szülei, de inkább félrehúzott, hogy a tanár kizavarja az udvaron labdázó srácok közé. Még vízhordás közben is futballistának készült. „Már kölökként én jártam ki vízért a közkútra. Majd’ leszakadt a vállam, de csináltam. Eleinte magam mellett tartottam a karomat, aztán apránként egyre jobban elemeltem a testemtől; tizenkét éves koromra odáig jutottam, hogy a százméteres távon végig képes voltam kilencven fokban kitartani a két teli kannát, mint valami szőnyi Toldi. Így erősítettem. Fütyörészve. Nem csoda, hogy később a súlyemelők is irigyelték az erőmet.”

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!