Nem játékostemető, de nem is ugródeszka: jó döntés volt-e Sallai Rolandtól a Galatasaray?

Magyar szempontból a 2024-es nyári átigazolási időszak legérdekesebb kérdése Sallai Roland sorsa volt: a válogatott kulcsemberének – aki az Eb-n is jó teljesítményt nyújtott – 2025 nyarán lejárt volna a freiburgi szerződése, így várható volt, hogy klubot vált. A Freiburg rábólintott az eladásra, Sallai pedig a 24-szeres török bajnok, UEFA-kupa-győztes Galatasaray hívására mondott igent. A vélemények megoszlanak arról, hogy ez előrelépés-e a támadó karrierjében, annyi viszont bizonyos: Európa egyik legfanatikusabb közönsége előtt sztárokkal játszhat együtt hétről hétre, és trófeákra hajthat a csapatával.

Tudják, mi köti össze Sallai Rolandot és Gül Babát?

A válasz természetesen a Galatasaray: a magyar válogatott 27 esztendős támadója nemrég írt alá Törökország legsikeresebb futballklubjához, amely 24 bajnoki címmel, 18 kupagyőzelemmel, illetve UEFA Kupa- és európai Szuperkupa-sikerrel is büszkélkedhet. No meg azzal, hogy szellemi atyjának a Budán eltemetett Gül Babát tartják: a 15–16. században élt oszmán török költő és dervis nevéhez köti ugyanis a hagyomány a Galatasaray középiskola (eredetileg szultáni iskola) létesítését, és itt alapította meg barátaival Ali Sami Yen 1905-ben a Galatasaray S. K. sportklubot.

Ennyit Gül Babáról, a továbbiakban Sallai Rolandra és a Galatasaray-ra koncentrálunk.

Sallai átigazolása megosztotta a magyar futballrajongók közösségét: a többség alapvetően pozitívan értékelte a klubváltást (nagyobb, nevesebb csapathoz megy, még ha a Bundesligánál gyengébb színvonalú bajnokságba is), de voltak olyanok, akik „Szaúd-Arábia lightként” tekintettek a török Szuperligára, mondván, az egy játékostemető.

Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images – Sallai Roland a Törökországba érkezésekor.

Még ha ez túlzás is, az azért kijelenthető, hogy nagyobb a mozgás topligákból a török Szuperligába, mint az ellenkező irányba, főleg a 25 évesnél idősebb játékosok körében. A török és a görög élvonal sok szempontból nagyon hasonlít egymásra: a helyi topklubok szűk köre képes sztárlégiósokat szerződtetni, de általában a karrierjük zenitjét elért spílerekről vagy onnan lefelé tartó veterán futballistákról van szó. Mindkét bajnokság egyébként is „idős”: Törökországban az összes játékperc 31 százalékát 30 éves vagy idősebb futballisták kapták, Görögországban ugyanez az adat 33 százalék.

Nem kimondottan „sztárkeltető” bajnokság a török: a hazai játékosok között sok a fiatal; de a klubok az azonnali siker elérése reményében általában jó nevű, már jelentős rutinnal bíró légiósokkal erősítenek. A Galatasaray esetében egyértelműen ebbe a sorba illik bele

jelentős tapasztalatot gyűjtött magas szinten.

A Galatasaray-nak – ahogy legnagyobb riválisainak, a Fenerbahcénak, a Besiktasnak és a Trabzonspornak – ugyanis egyetlen célja van:

Nyerni! Most!

Ez egyszerre lehet vonzerő és teher a török nagycsapatokhoz érkező játékosok számára. Trófeákért küzdhetnek minden évben, kiemelkedő fizetést kapnak – Sallai Roland esetében az átigazolási díj (6 millió euró négy részletben) és alapfizetés egyaránt publikus, a Galatasaray idényenként nettó 2,5 millió eurót ad a magyar játékosnak, és ez messze felülmúlja a freiburgi fizetését. Az új fiúk félelmetes szurkolótábor előtt futballozhatnak, viszont az ezerfejű nem türelmes a sztárigazolásokkal szemben. Azonnal teljesíteni – és nyerni – kell egy Galatasaray szintű nagycsapatban, a kudarc nem opció, a drukkerek meg a stadionban, illetve a közösségi médiában igen hangosan tudatják a tetszésüket vagy a nemtetszésüket.

Óriási a kontraszt Sallai előző állomáshelyéhez, a Freiburghoz képest. A baden-württembergi csapat sokáig a nyugalom szigetének számított a német futballban: legendás edzője, Christian Streich 2011 és 2024 között irányította a csapatot, mely a legtöbb idényben békésen belesimult a Bundesliga középmezőnyébe. A dobogó eléréséhez sosem volt elég erős a klub (az ötödik-hatodik helyezések és az egyetlen kupadöntő is hatalmas bravúrnak számított), viszont a kiesést általában simán elkerülte. Fejlődéshez tökéletes ez a közeg, pláne, hogy Európa egyik legjobb bajnokságában méretik meg magukat a játékosok hétről hétre; ám azzal is mindenki tisztában van: trófeákat valószínűleg nem Freiburgban fog nyerni.

Ebből a szempontból pedig Sallai döntése érthető:

27 éves, és hívja egy olyan klub, amely magasabb presztízsű és sokkal népszerűbb, mint eddigi csapata, még ha nem is játszik olyan jó bajnokságban – ráadásul sokkal magasabb fizetést ígér neki.

A magyar támadó pályafutásának eddigi egyetlen trófeája a ciprusi APOEL-lel megnyert bajnoki cím, a Galatasaray-jal a török porondon mindig a favoritok között lesz, és az európai kupaszereplés is valószínűsíthető évről évre. Az isztambuli topklub ebben az idényben lemaradt a Bajnokok Ligája főtáblájáról – anyagilag is fájdalmas kudarc ez –, ám az Európa Ligában versenyképes lehet.

A Sallai szerződtetésére szintén hajtó Leeds United aligha tudta volna „túlígérni” a török ajánlatot a Championship középmezőnyéből. Az angol másodosztály gyilkos darálójából nem garantált a feljutás, márpedig Sallai aligha akart volna karrierje zenitjén egy második ligás klubnál maradni. A korábbi topligás kérők nem kopogtattak, és ugyan a magyar játékos hagyhatta volna kifutni szerződését a következő nyáron, ez viszont azzal a kockázattal járt volna, hogy a Freiburg jegelni kezdi, mondván, úgyis eligazol.

Luciano Lima / Getty Images – Hat év után hagyta el a Freiburg csapatát Sallai Roland.

Azt is tegyük hozzá: Sallainak voltak kiemelkedő mérkőzései, de nem mindig nyújtott egyenletes teljesítményt, és játékosindexei sem emelték ki annyira, hogy topligás élcsapatok vigyék el. A FotMob/Opta rangsorában minden freiburgi idényében 7 alatt maradt az átlaga (szezonról szezonra: 6,4, 6,4, 6,8, 6,8, 6,9, 6,9), a Kicker rendre a Nationale Klasse kategóriába sorolta, amely felett még van két polc (Internationale Klasse, Weltklasse). Sallaival egy rutinos, veszélyes, sokat lövő, jól cselező, sokat dolgozó, a levegőben poszttársaihoz viszonyítva erős támadóhoz jut a csapata, akinek viszont nem kiemelkedő az eredményessége. Ez nyilván az ellenfelektől is függ – könnyen elképzelhető, hogy a török élvonalban megdönti egyéni csúcsát a gólokat és a gólpasszokat tekintve, hisz egy, a konkurenciához viszonyítva kiemelkedően erős csapatba igazolt.

A válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi pozitívan nyilatkozott Sallai klubváltásáról:

A színvonal folyamatosan emelkedik, és nagyszerű játékosok érkeznek. Roland kifejezetten jó döntést hozott. 27 éves és a karrierje legproduktívabb időszakában érkezik a Galatasaray-hoz

– vélekedett. Az olasz szakember közben persze nagyon drukkolhat annak, hogy Sallai állandó (de legalábbis rendszeres) játéklehetőséghez jusson a sztárokkal telezsúfolt támadószekcióban. A Cimbom kerete erősen orrnehéz:

Ez azért gyenge konkurenciának semmiképp sem mondható, de Sallai mellett szól, hogy sokoldalú támadó, aki mindkét szélen, tízesben, csatárként, szükség esetén szárnyvédőként is bevethető. Okan Buruk, a Galatasaray vezetőedzője általában 4–2–3–1-es formációt játszat csapatával (néha dupla centerre vált), Sallainak ebben a felállásban a középcsatár mögött a támadószekció bármely pontján helye lehet.

Felvetődhet a kérdés: miként tudnak a török klubok ennyit költeni és ekkora fizetéseket adni sztárjátékosaiknak, amikor közben jelentős adósságokat görgetnek? A három legnagyobb klub bérkerete (Galatasaray: 50 millió euró, Fenerbahce: 42 millió, Besiktas: 31 millió) 2023-ban nagyobb volt, mint a tradicionális portugál topcsapatoké. Az összes török nagycsapat súlyos adósságokba verte magát – a Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor négyes együttes adósságállományát 2021-ben 410 millió euróra becsülték –, és ez már politikai beavatkozást is kiváltott. A kluboknak a tervek szerint 2030-ig vissza kell(ene) fizetniük az adósságaikat, melyek átstrukturálásában állami bankok segítenek. De a jelszó az „utánunk az özönvíz”; akkor is, ha az állam és az UEFA pénzügyi regulációs rendszere egyaránt felelősebb gazdálkodásra noszogatná a csapatokat.

Farokméregető verseny ez a klubok között, különösen, ha a Galatasaray-ról és a Fenerbahcéról van szó

– mondta tavaly Bora Isyar kutató, a török futball gazdasági szakértője a The Athleticnek. Az élvonalbeli csapatok átigazolási mérlege a 2020-as években mindig negatív volt, ez a tíz legerősebb európai liga közül a Süper Ligen kívül csak az angol Premier League-re igaz. A topcsapatok tisztában vannak azzal: társadalmi fontosságuk és népszerűségük miatt a „too big to fail” kategóriába kerültek, és bármennyire is tékozlóan gazdálkodnak, számíthatnak az állam segítségére.

„A labdarúgás – és különösen a három isztambuli nagycsapat – annyira népszerű Törökországban, hogy senki sem meri megkockáztatni bármelyikük csődjét. Ha bármilyen más cégről lenne szó, akkor már évekkel ezelőtt csődbe mentek volna. De a társadalmi fontosságuk miatt a török topklubok gyakorlatilag érinthetetlenek, és ezt mindenki tudja. Biztosak abban, hogyha baj van, akkor majd a kormány kimenti őket” – vélekedett Isyar.

Hakan Akgun/Anadolu via Getty Images – A Galatasaray szurkolótábora világszerte ismert.

A klubelnökökre azért emlékeznek, mert trófeákat nyertek, nem azért, mert gazdaságilag jól üzemeltették a csapatot – és épp ezért a legtöbb klubot felelőtlenül igazgatják

– mutatott rá John McManus, a török labdarúgás történetéről szóló Welcome to Hell? című könyv írója.

A Galatasaray-nál a 2021 nyarán megválasztott Burak Elmas elnök reformokat és hosszú távú klubvíziót ígért, de kevesebb mint egy év alatt megbukott, mert a csapat a gyalázatosnak számító 13. helyen (ez a klubtörténet legrosszabb helyezése) végzett a török élvonalban. Az elnöki posztot egyszer már betöltő Dursun Özbek visszatért, a Galatasaray ismét teljes lendülettel belevetette magát a költekezési versenybe. Az eredmény két bajnoki cím – a második rendkívüli, 102 pontos teljesítménnyel – és a török futballtrón visszaszerzése. A Fenerbahce dúsgazdag tulajdonosát, Ali Koçot aligha bosszantja jobban ennél bármi, különösen, hogy a Kanárik már tíz éve várnak az újabb bajnoki címre. Az előző idényben 99 pont sem volt elég, most José Mourinhóval és újabb sztárigazolásokkal ismét megpróbálják…

A török gazdaság jelenlegi helyzetében a topkluboknak különösen jól jönnének a BL-bevételek, ám Törökország 2022/23-ban elvesztette a garantált helyét a főtáblán, és azóta a kvalifikációs kísérletekből csak egy járt sikerrel (az előző idényben a Galatasaray-é), a mostani idényben sem lesz főtáblás török csapat. A bőkezűen költekező Galatasaray-nak és Fenerbahcénak (no meg a többi klubnak) villantani kellene valamit a kontinentális porondon, hogy a Süper Lig visszakapja fix BL-helyét. A bajnoknak járó garantált főtáblás hely persze csak újabb „fegyverkezési versenyt” indítana el a nagyok között – az elszabadult vonaton a jelek szerint tényleg nincsen fék.

Végül tegyük fel a kérdést:

vajon isztambuli szerződése után lehet-e visszaút Sallai Rolandnak a topligákba?

A Transfermarkt a 2020-as években 35 olyan átigazolást (végleges váltást vagy kölcsönügyletet) regisztrált, melyben a Galatasaray topligás futballistát igazolt – Sallai egy ezek közül. A topligákba távozó játékosok rubrikájában azonban csak 16 szerepelt: ezek vagy magas presztízsű, idősebb, topbajnokságokban már sokat bizonyított futballisták, vagy legfeljebb 25 éves, fejlődőképes labdarúgók.

Geert van Erven / Soccrates / Getty Images – A válogatott szempontjából is fontos, hogy Sallai Roland sokat játsszon.

A Galatasaray a fiatal török játékosoknak vagy fiatalon megszerzett légiósoknak lehet ugródeszka, de a rutinos külföldi futballistáknak már kevésbé; és az sem várható, hogy a magas fizetésű, húszas éveik végén vagy harmincas éveikben járó játékosok után kapkodjanak a topklubok, főleg, ha élő szerződésük van. A nemzetközi futballkutató intézet (CIES) adatai alapján az utóbbi öt év trendje egyébként is az, hogy a klubok a korábbihoz viszonyítva kevesebb pénzt költenek 26–29 éves játékosokra, a fejlődési potenciállal bíró fiatalokra (21 éven aluli vagy 22–25 éves kategóriák) viszont egyre többet. A Bundesligában kivívott renoméjával Sallainak biztosan lesz visszaút Németországba, ha ez szükségessé válik – emlékezzünk rá, Huszti Szabolcsot harmincon túl, Kínából is elhozta az Eintracht Frankfurt –, de amennyiben rendszeres játéklehetőséget kap, akkor csúcséveit valószínűleg a Galatasaray-nál fogja tölteni. Ha fontos játékosként trófeákat nyer Isztambulban, aligha bánja meg ezt a váltást akár ő, akár Marco Rossi.

De hát maga Sallai is megmondta: győzni jött Isztambulba.

Az első próbatétele a legnagyobb török rangadón lehet: szombaton Fenerbahce–Galatasaray, pokoli hangulatban. Ennél mélyebb vízbe aligha dobhatják az embert.

Kapcsolódó
Sallai Roland csak a B terv volt új csapata számára?
Lengyel játékosnak köszönhető, hogy a magyar focista képbe került.