Foci

EL: A Fradi mintha hat évvel ezelőtti önmagát verte volna el

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Fantasztikus győzelmet aratott az FTC: csütörtök este az EL-csoportkör első meccsén 1-0-s vezetésénél ugyan a 16. percben Eldar Civic kiállítása miatt emberhátrányba került a Trabzonspor ellen, ennek ellenére majd 80 percen át tíz emberrel játszva végül 3-2-re megverte török ellenfelét.

Kapcsolódó
Tíz emberrel aratott hősies győzelmet a Fradi az EL első fordulójában
Civic taposás miatt kapott pirosat a 16. percben, de a Fradi nagyot harcolt, és 3-2-re verte a török Trabzonsport.

Meglepetések itt is ott is

Sztanyiszlav Csercseszov edző meglepőt húzott azzal, hogy a már-már tőle megszokott 4-2-3-1-es felállásban a

Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Vécsei, Besic – Zachariassen, Tokmac, A. Traoré – F. Boli

tizenegyet vezényelte pályára. A megszokott kezdőhöz képest a védelem tengelyében Samy Mmaee mellett ezúttal Knoester kapott bizalmat, de nem ez okozott sokakban megdöbbentést, hanem az, hogy az eddig kirobbanthatatlannak tűnő Laidouni (és Esiti) is kispadra szorult, és helyette Muhamed Besic (és Vécsei Bálint) lépett pályára.

A berlini születésű bosnyák középpályás tavaly szeptember óta a Fradi labdarúgója, ám ezalatt az egy év alatt leginkább azzal vétette észre magát, hogy leadja a nyilvánvaló súlyfeleslegét, visszanyerje azt a sebességét, labdabiztonságát, ami őt az Üllői útról egyenesen az Evertonig repített anno 2014 nyarán. A korábbi Fradi-kedvenc több fölösleges szabálytalanságot mutatott be, többször állíttatta ki magát az elmúlt 12 hónap alatt, mint korábban az FTC-ben eltöltött két éve során. Nem csoda, hogy Csercseszov edző eddig jobbára csereként számolt vele, és csak egy-egy könnyebbnek ígérkező bajnokin vagy kupameccsen tette a kezdőbe.

Ehhez képest a két gólt szerző, gólpasszt adó Tokmac mellett Besic volt a meccs embere.

Ami még érdekes, hogy Csercseszov a támadásokért, gólszerzésért felelős négyes megszokott helyén is variált. Boli erényeit máshol nem, csak centerként lehet kidomborítani, így ő maradt. Ám Traoré, aki utóbbi időben inkább bal szélről indult, ezúttal a másik oldalról veszélyeztetett, az utóbbi időben gyakran 10-es pozícióba küldött Tokmac került a bal szélre, míg Zachariassenre hárult a klasszikus támadó középpályás szerepe.

A Trabzonspor tavaly nyolc ponttal nyerte meg a török bajnokságot. Utcahosszal, ahogy mondani szokás. Holott az elmúlt években inkább az volt a jellemző, hogy késhegyre menő küzdelemben, többnyire a három isztambuli óriásklub közül valamelyik a másik kettőt csak gólkülönbséggel megelőzve nyerte a Super Liget.
A pazar siker ellenére nyáron a tulajdonosok mégis gondoltak egy merészet, jó mélyen a zsebükbe nyúltak, és 18,8 millió euróért nagybevásárlást tartottak. A Trabzonhoz érkező 13 új játékos összértékét 91,3 millió euróra becsüli a Transfermarkt.

Abdullah Avci edző nem kapott ezzel egyszerű feladatot. A futballgyakorlat szerint, ha egy tulajdonos, vagy sportigazgató ennyit áldoz a csapatra, úgy elvárja, hogy a sztárként kezelt új spílerek játsszanak is.

Avci kezdőjébe ennek megfelelően még Marek Hamsik sem fért be. A csapata a Taha Tepe – Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo Denswil – Gbamin – Ömür, Bakaszetasz, Bardi, Trezégé – Maxi Gómez 4-1-4-1-es felállásban állt fel a kezdősíphoz, és a

pályára vezényelt tizenegyben pedig mindjárt hét (!) új érkező kapott helyet.

  1. Az egyiptomi válogatott Mahmud Trézéguet például a Premier League-ből, az Aston Villától érkezett 4 millió euróért július 4-én.
  2. Az uruguay-i válogatott Maxi Lopez az utolsó pillanatban, szeptember 1-én a La Ligaból, Valenciából tette át a székhelyét 3 millió euró ellenében.
  3. Az Újpestről jól ismert, ott 79 bajnokin pályára lépő észak-macedón Enisz Bardit szintén a spanyol első osztályból, a Levantétól vásárolta mag a török bajnok augusztus 11-én 3 millió euróért.
  4. A védelem tengelyébe a Barcelona-nevelés Marc Bartra a Betistől jött augusztus 15-én 1,25 millió euróért.
  5. A holland Stefano Denswil a Serie A-ból, Bolognából ingyen érkezett július 1-én.
  6. A dán jobbhátvéd, Jens Stryger Larsen is az olasz első osztályból, Udineséből jött ingyen július 1-én.
  7. Az elefántcsontparti középpályás, Jean-Philippe Gbamin egy évet az Evertonban töltött kölcsön, onnan tért vissza a Trabzonhoz nyáron.

Tegyük hozzá gyorsan, a meccs folyamán csereként beálló Bozok, Elmali, Yazici török trió is egytől egyig új szerzemény, azaz velük együtt 10 (!) új Trabzon-labdarúgó lépett a pályára a Groupamában.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik