Foci

Rangnickot is felfalta az MU, de a gondok megmaradtak – a különös frigyben mindenki veszített

Clive Brunskill/Getty Images
Clive Brunskill/Getty Images
Ralf Rangnick vasárnap délután bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott osztrák szövetségi kapitányként. Akkor, amikor a Manchester United közölte: Rangnick nem folytatja munkáját az Old Traffordon, tanácsadóként is távozik az angol klubtól. A német „futballprofesszort” megcsócsálta és kiköpte az MU-gépezet, melyet Rangnick sem tudott megreparálni, azt pedig sosem tudjuk meg, merre vitte volna a klubot stratégiai tanácsadóként. Mintha mindenki vesztesként került volna ki a különös együttműködésből.

– Itt mindenki hülye?
– Itt? Mindenki!

Az embernek óhatatlanul az Üvegtigris 3. híres párbeszéde jut eszébe a Manchester Unitednél zajló történésekről. Mert hogyan is lehetne minősíteni a következő eseménysort?

  • 2013. május 9.: David Moyes hatéves szerződést ír alá a Manchester Uniteddel, és július elsején a visszavonuló Sir Alex Ferguson örökébe lép.
  • 2014. április 22.: A pocsékul teljesítő David Moyest menesztik.
  • 2014. május 19.: Louis van Gaal hároméves szerződést ír alá.
  • 2016. május 23.: Louis van Gaalt is menesztik, két nappal az FA-kupa megnyerése után.
  • 2016. május 27.: José Mourinho 3+1 éves szerződést ír alá.
  • 2018. december 18.: Kirúgják José Mourinhót.
  • 2018. december 19.: Kinevezik megbízott edzőnek Ole Gunnar Solskjaert. A norvég trénert kezdeti remek eredményei hatására 2019. március 28-án véglegesítik, hároméves szerződést ír alá.
  • 2021. július 24.: Solskjaer 3+1 éves szerződéshosszabbítást ír alá.
  • 2021. november 21.: Solskjaer is távozik.
  • 2021. november 29.: Kinevezik megbízott edzőnek Ralf Rangnickot. A német futballban hatalmas tiszteletnek örvendő tréner és sportigazgató edzői megbízása ideiglenes, 2022 nyarától tanácsadói (stratégiaalkotói) szerepben alkalmazná a Manchester United. A tanácsadói szerep mibenlétét igazából sosem konkretizálják.
  • 2022. április 21.: A Manchester United bejelenti, hogy a nyártól az Ajaxtól távozó Erik ten Hag lesz a menedzser, megbízása 2025 nyaráig szól.
  • 2022. április 29.: Rangnick elvállalja az osztrák válogatott irányítását, szövetségi kapitány lesz, de megerősíti: 2024-ig tanácsadóként segíti a Manchester United munkáját.
  • 2022. május 29.: Rangnick távozik.

A Manchester United eközben elköltött a Transfermarkt becslése szerint nagyjából 1,35 milliárd eurót átigazolási díjakra, és sem a Bajnokok Ligáját, sem az angol bajnoki címet nem tudta megnyerni a poszt-fergusoni korszakban. Sőt, igazából köze sem volt egyikhez sem.

Kapcsolódó
Rangnick kemény keze áldásnak tűnik, de átok is lehet a Manchester Unitedre
A Manchester United új vezetőedzője, Ralf Rangnick a csapat legfőbb hiányosságát, a víziót pótolhatja a rendszerben. Az más kérdés, hogy megkapja-e azt a hatalmat és szabadságot, amelyre szüksége lenne.

„Rangnick kemény keze áldásnak tűnik, de átok is lehet” – írtuk november végén, a német szakember kinevezése után. Ekkorra a Manchester United szurkolóinak már mindenből és mindenkiből elege volt, nem tűnt hát rossz ötletnek a klubépítőként világhírűvé vált Rangnick szerződtetése, aki moszkvai tanácsadói posztját cserélte le az MU kispadjára. A kérdés már akkor is az volt: tud-e Rangnick edzőként rövidtávú változást előidézni, és megkapja-e tanácsadóként a vezetőktől a reformokhoz szükséges hatalmat és szabadságot?

Az előbbi kérdésre nemleges a válasz: a United szerény 58 ponttal a hatodik helyet szerezte meg a Premier League-ben. A „vörös ördögök” 1989/1990 óta nem szereztek ennyire kevés pontot a bajnokságban. Rangnick pont/meccs mutatója (1,45) rosszabb, mint bármelyik MU-edzőé Dave Sexton (1977–1981, 1,42) óta. Az óriásit bukó „Ferguson-örökös”, Moyes pont/meccs mutatója 1,73 volt…

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik