Foci sport24

Van, aki bundát sejt a csoda mögött, de a bolondnak vélt edzőnek végül igaza lett

Harry Trump/Getty Images
Harry Trump/Getty Images
Bejárta a világsajtót a Bristol Rovers Scunthorpe felett aratott 7-0-s győzelme, mellyel a hazaiak az utolsó fordulóban kivívták a feljutást az angol harmadik vonalba úgy, hogy előtte egyetlen percig sem álltak magasabb osztályt érő helyen. Lehet, hogy a botrányhős, erőszakos Joey Barton a végén még nagy edző lesz?

Joey Bartonról sokszor, sokan gondolták már, hogy nem normális. A botrányhős angol futballista edzőként sem tagadta meg magát, és jelenleg is folyamatban van egy büntetőeljárás ellene, de alighanem tavaly augusztusban vélték róla a legtöbben, hogy tényleg megbolondult.

Tudom, hogy fel fogunk jutni. Efelől nincsenek kétségeim

– nyilatkozta ugyanis Barton, miután az Exeter úgy verte el a csapatát, a Bristol Roverst, hogy a 24. percben már 4-0-ra vezetett, és a rivális láthatóan csak azért nem szerzett több gólt, mert nem forszírozta tovább a dolgot, miután a meccs eldőlt. A vége 4-1 lett, a Rovers négy forduló után három ponttal szerénykedett a tabella legalsó régiójában, vagyis pontosan ugyanazt a formát mutatta, amellyel az előző évadban kiesett a harmadosztályból. Tényleg őrületnek tűnt még a gondolata is annak, hogy ennek a csapatnak reális esélye lenne a feljutásra.

Kapcsolódó
A pályán is történelmi sikert ért el a világ első vegán és karbonsemleges futballklubja
Kit érdekel, hogy mely csapatok jutnak fel az angol negyedosztályból a harmadosztályba? Alapvetően senkit, ám az idén ez két olyan klubnak is sikerült, amely működésében radikálisan különbözik a többi szigetországi együttestől.

Most pedig a nemzetközi sajtó is beszámolt róla, hogy a Bristol Rovers az utolsó fordulóban megcsinálta a lehetetlent, hihetetlen meccsen 7-0-ra győzte le a Scunthorpe-ot, ezzel eggyel jobb lett a gólkülönbsége, mint a Northamptonnak, amely csak 3-1-re tudta megnyerni a maga meccsét a Barrow otthonában. Barton nem véletlenül nyilatkozta a meccs után: „Azt hiszem, az első edzői feljutásomat soha nem felejtem el, különösen annak fényében, hogy két őrült bírósági ügyem volt a közepén, egy vezérigazgatót és egy klubigazgatót kellett kirúgatnom, plusz körülbelül tizenöt embert, aki focistának adta ki magát. Ez olyasmi, amire majd a hintaszékemben is emlékezni fogok.”

Harry Trump/Getty Images

Barton – aki nincs még 40 éves sem – igen fiatalon kezdett edzősködni: a nyáron lesz négy éve annak, hogy elfogadta a harmadosztályú Fleetwood Town ajánlatát.

A lépés sokakat meglepett, hiszen semmilyen edzői tapasztalata nem volt, amikor a játékos-pályafutásának véget vetett a nyolc  hónapos eltiltás, amit tiltott sportfogadások miatt szabtak ki rá. De még meglepőbb volt, hogy ekkora bizalmat kapott egy klubvezetéstől edzőként, hiszen végső soron a játékoskarrierje is az állandó balhéira és a folyton kitörésre kész agresszivitására ment rá, amiért egyre gyengébb csapatok merték csak szerződtetni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik