ustin Setterfield / Getty Images
Foci sport24

Ferguson kiválasztottja, gúny tárgya, londoni főnix: David Moyes edzői feltámadása

David Moyes a Genk–West Ham United (2-2) Európa Liga-mérkőzéssel lépett be a futballedzők „ezredeseinek” körébe. Az 58 éves skót tréner teljes megbecsültségben ünnepelheti a jubileumot: a West Ham kitűnően szerepel, Moyes presztízse helyreállt, pedig a Manchester Unitednél eltöltött hónapok és az azt követő katasztrofális edzői kitérők után Sir Alex Ferguson egykori kiválasztottja gúny tárgya lett. Feltámadásához hasonlót kevés szakember tudott bemutatni.

Kié a legnagyobb feltámadás a labdarúgóedzők közül? Alighanem Claudio Ranierié, akit 2014 novemberében egy Feröer elleni vereség után menesztett a Görög Labdarúgó Szövetség, de 2016 májusában már a Leicester Cityvel ünnepelhette a csodaszámba menő angol bajnoki címet.

Ám David Moyes sem marad el sokkal mögötte: a Preston North Endnél és az Evertonnál széles körű megbecsültséget szerzett skót szakvezető óriásit bukott – Sir Alex Ferguson személyes kiválasztottjaként – a Manchester Unitednél, és ezt követően egyre mélyebbre zuhant. A spanyol Real Sociedadtól egy év után kirúgták, a szabadesésben „közlekedő” Sunderlanddel kiesett az angol élvonalból, a West Ham United fél év után nem ajánlott neki új szerződést, így munkanélkülivé vált.

Eredményei lehangolóak voltak, hírneve megkopott.

Úgy tűnt, Moyes a legjobb esetben besorol a „tűzoltó” edzők közé, akiket csak akkor hívnak, ha nagy a baj. Ehhez képest ismét kopogtatott a West Ham United, és 2019-ben megkapta a második esélyt. Két évvel később a szurkolók dicsőítik, a csapat szárnyal, és az sem teljesen vad állítás, ha azt mondjuk, Moyesnak ma a három legjobb brit tréner között van a helye.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.