Foci sport24

Ferguson kiválasztottja, gúny tárgya, londoni főnix: David Moyes edzői feltámadása

ustin Setterfield / Getty Images
ustin Setterfield / Getty Images
David Moyes a Genk–West Ham United (2-2) Európa Liga-mérkőzéssel lépett be a futballedzők „ezredeseinek” körébe. Az 58 éves skót tréner teljes megbecsültségben ünnepelheti a jubileumot: a West Ham kitűnően szerepel, Moyes presztízse helyreállt, pedig a Manchester Unitednél eltöltött hónapok és az azt követő katasztrofális edzői kitérők után Sir Alex Ferguson egykori kiválasztottja gúny tárgya lett. Feltámadásához hasonlót kevés szakember tudott bemutatni.

Kié a legnagyobb feltámadás a labdarúgóedzők közül? Alighanem Claudio Ranierié, akit 2014 novemberében egy Feröer elleni vereség után menesztett a Görög Labdarúgó Szövetség, de 2016 májusában már a Leicester Cityvel ünnepelhette a csodaszámba menő angol bajnoki címet.

Ám David Moyes sem marad el sokkal mögötte: a Preston North Endnél és az Evertonnál széles körű megbecsültséget szerzett skót szakvezető óriásit bukott – Sir Alex Ferguson személyes kiválasztottjaként – a Manchester Unitednél, és ezt követően egyre mélyebbre zuhant. A spanyol Real Sociedadtól egy év után kirúgták, a szabadesésben „közlekedő” Sunderlanddel kiesett az angol élvonalból, a West Ham United fél év után nem ajánlott neki új szerződést, így munkanélkülivé vált.

Eredményei lehangolóak voltak, hírneve megkopott.

Úgy tűnt, Moyes a legjobb esetben besorol a „tűzoltó” edzők közé, akiket csak akkor hívnak, ha nagy a baj. Ehhez képest ismét kopogtatott a West Ham United, és 2019-ben megkapta a második esélyt. Két évvel később a szurkolók dicsőítik, a csapat szárnyal, és az sem teljesen vad állítás, ha azt mondjuk, Moyesnak ma a három legjobb brit tréner között van a helye.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik