Foci

Európa Liga: tényleg „kurva gyenge” a Fradi?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Ferencváros csütörtök este a Groupama Arénában fogadta az Európa Ligában a skót Celticet és nagy iramú, fordulatos csoportmérkőzésen 3-2-re kikapott.

Kapcsolódó
A negyedik vereség után eldőlt, csoportutolsó lesz a Fradi az EL-ben
A Fradi hazai pályán még egyszer sem nyert a nemzetközi kupák csoportkörében, és ez a negatív sorozat a 13. találkozón sem szakadt meg. A Celtic már a 3. percben vezetett egy nagy hiba után, és végül 3-2-re nyert.

A négy mérkőzést követően nulla ponttal, négy rúgott és tíz kapott góllal az utolsó. Ezek a száraz tények, meg az, hogy a Fradi közönség a harmadik skót gól után három éve nem hallott rigmusba kezdett, többször is kórusban skandálta: „kurva gyenge!” A kérdés az: a látottak, a mérkőzés képe alapján megérdemli-e a Fradi a durván negatív kinyilatkoztatást?

Változások Glasgow-i meccshez képest

Az október 19-i, Glasgowban 2-0-ra simán elvesztett meccshez képest a Ferencváros több helyen is változtatott a kezdőjén, jobbára kényszerből. A vezetőedzőe, Peter Stöger ezúttal a

Bogdán – Szomália, Blazic, S. Mmaee, Civic –  Laidouni, Vécsei – Zubkov Zachariassen, Tokmak – Uzuni,

azaz 4-2-3-1-es felállásban küldte pályára csapatát. A sérült Dibusz helyén a kaput a nemzetközi kupaporondon pályafutása első mérkőzését játszó Bogdán Ádám őrizte, ahogy Wingo helyén a jolly joker Somalia jobb védőbe vezénylése is kényszermegoldás (már a Gyirmót elleni bajnokin is itt futballozott). A glasgow-i meccshez képest az egyetlen kardinális változást a nyáron érkező, és eddig kihagyhatatlannak tűnő Ryan Mmaee kispadra ültetése jelentette. E csere okán Stöger Myrto Uzunira osztotta az elmozgó center szerepét, mögötte támadó középpályásként Zachariassen játszott, míg a két szélről Tokmac és a kezdőbe hosszú idő után visszakerülő Zubkov támadta a kaput.

Farkas Norbert / 24.hu

Utóbbinál érdemes megállni egy mondat erejéig, lévén földijénél, Rebrovnál alapembernek számított, Stögernél eddig nem. Az ukrán edző távozása óta halovány a teljesítménye. Igaz, az Eb-n megsérült, felépülése óta mintha elment volna az önbizalma, keresné önmagát, vagy a csak eddig szimplán alulmaradt a szélső posztért folyó konkurenciaharcban.

A Celtic a

Hart – Raiston, Carter, Welsh, Juranovic – Turnbull, Bitton, McGregor – Abada, Furuhashi, Jota

kezdővel 4-3-3-ra váltott a glasgow-i 4-2-3-1-hez képest. Ettől még Ange Postecoglou a két szélső védőjét ugyanúgy inkább befelé, a középpálya irányába húzódva, és támadó felfogásban játszatta, csak ezúttal a fiatal Montgomery helyett a rutinosabb Juranovic, védte a jobb oldalt. A 21 éves belső védő Welsh alighanem kényszerből került Starfelt helyére, míg Budapesten Bitton, a 196 centis, 30 éves izraeli foglalta el a védekező középpályás pozíciót.

A szurkoló el lett kényeztetve

A szurkolók előszeretettel hasonlítják össze Szerhij Rebrov Ferencvárosát Stögerével. Az ukrán a 2019-es EL-csoportkörben mutatott teljesítménnyel, és a 2020-as BL-csoportkörös pontszerzéssel rendkívül magasra tette a lécet. A szurkoló pedig olyan, hogy az új edzőtől minimum azt az eredményességet várja el, ahova elődje pozícionálta a csapatát. Ha a szurkoló nem azt kapja, amit szeretne, akkor türelmetlenné válik, még akkor is, ha nyári csere nyilvánvaló stílusváltást és fél tucatnyi új játékost hozott, ezért nem játszik tökéletesen a csapat, és ezért is
nőhetett meg nyár óta jelentősen a Fradi védekezésbeli, különösen az ordító egyéni hibáinak a száma.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik