Foci sport24

Lemosni a gyalázatot, avagy a szaúdiak megvették a Newcastle-t

Owen Humphreys / PA Images via Getty Images
Owen Humphreys / PA Images via Getty Images
Akár a kisebb piacokon is megjelenhetnek a királyfik hófehér Rolls-Royce autójukon, és akkor néhány év múlva jöhet a Kisvárda–Newcastle United Bajnokok Ligája-elődöntő. Dénes Ferenc írása egy angliai bevásárlás hátteréről és következményeiről.

Királyság

Október első csütörtökjén olyan boldogságban úsztak a Newcastle United szurkolói, mintha az angol bajnoki cím és a nemzeti kupa után a Bajnokok Ligáját is megnyerte volna a klub. Folyt a sör a csapat által 1892 óta használt stadion, a St. James Park környékén, locsolták is rendesen a drukkerek, mint honfitársaink a magyar–angolon, táncoltak, vigadtak. Pedig szó sem volt Treble-ről, egy „egyszerű” bejelentés röpítette a hetedik mennyországba a város lakóit: a szaúd-arábiai állami befektetési alap, a Public Investment Fund (PIF) vezette konzorcium, az abu-dzabi székhelyű PCP Capital Partnersszel és az angol Reuben Brothershez tartozó Sports & Mediaval kiegészülve mintegy 300 millió font összegben kivásárolta a korábbi tulajdonos Mike Ashley-t (St. James Holdings Limited) a Newcastle United Limited és a Newcastle United Football Club Limited cégekből, megszerezve a társaságok tulajdonrészének 100 százalékát.

Visszakaptuk a klubunkat!

– kántálták az Internet tanúsága szerint az egyébként a demokráciára, toleranciára és egyenlőségre valószínűleg oly érzékeny angol szurkolók, akiket az adott pillanatban szemmel láthatóan nem zavart, hogy a PIF a világ egyik legbrutálisabb elnyomó rezsimjének képviselője, ahol ha egy szabadgondolkodó véleményt nyilvánít, máris fatvát adnak ki ellene, ahol a melegekre akár halálbüntetés is várhat, ahol csak 2018 óta vezethetnek autót a nők, de továbbra is szigorúan apjuknak és fiútestvéreiknek, férjüknek, apósuknak és sógoraiknak alárendelve léteznek.

Ja, és a boldog szurkerek nagy ívben tettek a hagyományos európai sportértékekre…

Michael Driver / MI News / NurPhoto via Getty Images
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik