Foci sport24

Távolodó vb, közeledő hullámvölgy: a válogatott szép nyarára rideg szeptember jött

BERNADETT SZABO / POOL / AFP
BERNADETT SZABO / POOL / AFP
Rettentő kellemetlen, ám a játék képe alapján megérdemelt 1-0-s vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap Albániában. Ezt megelőzte egy angolok elleni, hazai 0-4 – a nyári Eb-eufóriára két pofon jött, a világbajnoki részvétel egyre távolodik, s Marco Rossi szövetségi kapitánynak lehet, megint bele kell nyúlnia a csapatjátékba, mielőtt a válogatott negatív spirálba kerül.

Amikor Armando Broja a 87. percben ellentmondást nem tűrően a rövid sarokba bombázta a labdát Dibusz Dénes mellett, akkor az olyan volt, mint a hosszú nyári szünet után az első komolyan vett tanítási nap. Rideg ébresztő a szép nyár után.

Pontosan ugyanez történt meg a 2016-os Európa-bajnokságot követően Bernd Storck gárdájával, és Marco Rossinak azt a negatív spirált kellene elkerülnie, amelybe német elődje belekerült. Akkor az Eb-kijutást követően Storck hosszabbított az MLSZ-szel, de 2017 őszén, egy sikertelen vb-selejtezősorozat végén távozott posztjáról. Rossi márciusban hosszú távú, 2025 végéig szóló szerződést írt alá, az Európa-bajnokságon alighanem ő és csapata is népszerűsége csúcsán állt, majd ősszel jött két pofon. Ahhoz, hogy továbbiak ne jöjjenek, az olasz szakembernek változtatnia kell valamin – főleg támadójátékban.

A magyar válogatott sokáig jobbára az „underdog” szerepét játszotta,

azaz az esélyesség terhe nélkül játszhatott – és ez pont megfelelt Rossinak, valamint remekül állt a csapatnak. A legtöbb mérkőzésen – ezt alátámasztják a helyzetminőség-mérő mutatók, a támadójátékkal kapcsolatos statisztikák is – a válogatott inkább reaktív futballt játszott, kevesebbet veszélyeztetett, mint ellenfele, viszont remekül sáfárkodott a lehetőségeivel. A probléma akkor jelentkezik, jelentkezhet, ha az „underdog” státusnak vége. Akkor ugyanis már nem elég az eddig jól begyakorolt és bejáratott csapatjáték. Kellene valami más.

Ebből a „másból” egyelőre semmi sem villant meg, és ez sok jót nem ígér.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik